Медицински услуги
0898 817 037

Прекаляваме с полезното

pexels-photo-1099680Продължавам с темата за прекалено полезното. Манията по здравословното хранене може да има неочаквани последствия и да се превърне в увреждащ здравето фактор. Всичко прекалено не е полезно. И най-полезното вещество, когато превиши няколко пъти нужните количества, може да се отрази неблагоприятно на организма.

Обикновено се смята, че всички витамини са невероятно полезни и трябва да ги употребяваме повече. Но тук не е в сила правилото „колкото повече – толкова по-добре”. Предозирането на витамини може да бъде по-опасно, отколкото техния недостиг. Всички те са необходими в строго определени дози и всяко отклонение от тях заплашва с неприятности. Нашият организъм не може да ги произвежда (освен вит.Д) и за това те трябва да се доставят с храната. Някои от тях се синтезират от бактериите, обитаващи червата.

Специалистите от Агенцията по стандартите в храненето на Великобритания са публикували ръководство от 360 страници, в което са синтезирали резултатите от няколкогодишните изследвания на група експерти по хранене. Краткият извод е: излишното увлечение по поливитаминни препарати за повечето хора не е нужно. Често дори е опасно. Ако човек се храни здравословно, балансирано и разнообразно, той няма никаква нужда от допълнителни витамини. Те обръщат внимание на пределните дози на девет витамина и минерала, чието предозиране вече е небезопасно. В този списък влизат: Витамин Е и В6, бета-каротин, цинк, мед, никел, силиций, бор, селен. Препоръчват да се забрани употребата на микроелемента германий, който някои представят като средство за лечение на рак. Той се е оказал опасен за бъбреците, мускулите и нервната система.

Кога витамините и минералите са необходими?

Експертите смятат, че те са полезни за следните групи хора:

– Бременни до 12 седмица и жени в детеродна възраст, които планират бременност, трябва да приемат 0,4 мг фолиева киселина дневно. Това намалява риска от вродени дефекти на гръбначния мозък. По лекарско назначение единствено и витамин Д в нормална доза може да бъде полезен.

– Жени с по-големи кръвозагуби при месечния цикъл могат да приемат железни препарати по лекарско предписание.

– За деца на възраст от 6 месеца до две години са полезни капки с витамини А, С и Д.

– Някои възрастни хора могат да приемат витамин Д по лекарско предписание.

Витамините са особено опасни за:

– Бременните не трябва да приемат витамин А (ретинол).

Какви подводни камъни крият толкова полезните добавки?

Да започнем по ред.

Витамин А се намира в две форми:

1. Бета-каротин – той е негов провитамин-предшественик. Него нашият организъм също не може да го синтезира и трябва да го получаваме от растителната храна. В храна от животински произход той практически не се намира. Бета-каротинът сам по себе си е безкрайно полезен и нужен като силен антиоксидант. Само част от него в организма се превръща във витамин А. Смята се, че от 12 молекули бета-каротин само една отива за производство на витамин А. Останалите ги използваме без биотрансформация. Предозирането на бета-каротина се смяташе за практически безопасно – главната му проява  е леко пожълтяване на кожата, приличащо повече на загар. Но беше открито, че той увеличава с 28% вероятността за развитие на белодробен рак у пушачи и у хора, които са имали контакт с азбест. Има стимулиращо действие върху някои тумори. Но продължават да го рекламират като профилактично средство против рак. Освен това увеличава риска от повторен инфаркт.

2. Ретинол – или витамин А. Част от него го синтезираме от провитамина бета-каротин. Друга част го получаваме в чист вид от животински продукти. Той е необходим за диференциацията на клетките (превръщането на стволовите клетки в специализирани клетки на различни органи и тъкани), за растеж и развитие на организма, за зрението и имунитета, за доброто състояние и функция на кожата и лигавиците, регулира активността на някои гени. Именно под формата на ретинол витамин А може да е токсичен: много лесно може да бъде предозиран.  Има много продукти, в една порция от които се съдържа дневната норма. В някои дори няколко дневни норми – в 100 г говежди черен дроб може да достигне до 9 дневни норми. Високото му съдържание в черния дроб на тюлени и някои риби е била основна причина за прояви на хипервитаминоза у полярници.

Нашата защита: Не е препоръчително да се стремим да получаваме цялото необходимо количество от продукти, съдържащи го като ретинол. Получавайки го с плодове и зеленчуци под формата на бета-каротин може да бъде избегната и опасността от недостиг, и опасността от предозиране. Консумирането на 500 г от тях е полезно не само като източник на витамини. Бета-каротинът се съдържа във всички жълти и оранжеви плодове и зеленчуци, на него се дължи техният цвят. Той е в не малко количество и в зелените и червени дарове на природата, но там се маскира от други пигменти.

Ако храненето се основава предимно на съдържащи нишесте продукти (хляб, картофи,  спагети) и преработени месни продукти (колбаси, евтина кайма) рискът от хиповитаминоза е реален. Не решава проблема и употребата на туршии през зимата, вместо свежи зеленчуци, богати на бета-каротин. Заради това в предишни времена, когато такива зеленчуци през цялата късна есен и зима не е имало, се е развивала така наречената сред народа „кокоша слепота” – лошо зрение при недостатъчно осветление. Ретинолът е нужен за зрителния пигмент родопсин, преобразуващ в ретината на окото светлинните сигнали в електрически, отиващи в зрителните центрове на мозъка. Често тези проблеми със зрението са възниквали след продължителни пости, когато животинските източници на ретинол въобще са били изключвани.

Освен недостигът на витамин А (той обикновено е много често срещащ се в бедните страни на Африка и Юго-Източна Азия, където основната храна е оризът), не по-малко сериозен проблем представлява неговото предозиране. В основата на това е масовата мания по приемане на хранителни добавки с витамини.

Количество на ретинол и бета-каротин в популярни храни в мкг на 100 г продукт:

Продукт                               Ретинол                           Бета-каротин

Моркови                                  0                                  до 9000

Зелен лук                                 0                                  2000

Зелена салата                         0                                  1750

Чушки                                       0                                  2000

Домати                                      0                                  1200

Праскови                                  0                                    500

Яйца                                        350                                     60

Яйчен жълтък                       1260                                   260

Хайвер                                    450                                       0

Майонеза                                600                                       0

Рибено масло                     18000                                       0

Говежди черен дроб          8200-9000                          1000

 

Опасности от предозиране:

Това е особено опасно за бременни. Превишаване на дневната доза от 3000 мкг за възрастни значително повишава риска от поява на уродства у плода. Те не трябва да злоупотребяват с ястия, съдържащи черен дроб и мазна риба и да ги консумират  по-често от един път седмично. Ако приемат поливитаминни препарати, трябва да са наясно с дозата на ретинола в тях и да слагат в сметката и съдържанието му в обичайните хранителни продукти.

Даже умереният излишък на този витамин прави костите по-слаби и увеличава риска от счупвания. Това показват многогодишните изследвания на шведски учени, определили концентрацията му в кръвта на изследваната група хора.Оказало се, риск представлява дори ежедневното приемане на половината препоръчвана до сега дневна доза – 1500 мкг.

Други признаци, появяващи се при предозиране на ретинол:

– Суха, напукана кожа, сърбеж, повишена чувствителност към слънчева светлина;

– Чупливи кости;

– Мазна и падаща коса;

– Възпаление на венците;

– Раздразнителност, бърза уморяемост, сънливост, тревожност.

За да се ориентирате в различните мерни единици – микрограми /мкг/, международни единици /МЕ/, Internatonal Units /IU/ и даже в ретинолов еквивалент, пресмятайте ги по следната формула:

1 мкг =  3,33 МЕ  =  3,33 IU = 12 мкг бета-каротин

Дефицитът на витамин А също не е за подценяване. Един от първите признаци е кокошата слепота. Но при по-продължителен дефицит това може да предизвика истинска слепота. При голям дефицит настъпва също и ксерофталмия – сухост на роговицата на окото, която с времето става непроницаема за светлината. Ретинолът е важен за здравето на кожата и лигавиците. При неговият недостиг често възникват простудни заболявания, пневмонии, проблеми с червата, които протичат по-тежко, особено у деца. Кожата е суха, груба, неравна, образуват се възелчета в областта на космените фоликули. Възможно е безплодие, а у децата –  забавено развитие.

И двете крайности не са добри. Трябва да се намери начин за балансирано приемане в рамките на необходимата дневна доза, като не прекаляваме.

Витамин Е

Има съобщения, че високи дози предизвикват главоболие, умора, стомашно-чревни проблеми, двойно виждане, мускулна слабост. Той може да пречи на действието на другите мастноразтворими витамини. У пушачи по-често се срещат смъртни случаи от мозъчни кръвоизливи поради намаляване на способността за кръвосъсирване.  При сърдечно болни предизвиква нови сърдечни проблеми. Но се препоръчва за профилактика при сърдечно болни.

Какви последствия може да има допълнителното приемане на тези витамини  прочетете в книгата ми „Търговия с илюзии”.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова