Медицински услуги
0898 817 037

Здрави черва – здрав организъм

bez-zapekФункцията на нашите черва много силно зависи от това, което ядем и пием. А тяхното здраве е необходимост за здравето на целия организъм. Във връзка с нездравословното хранене все по-чест проблем е запекът. За да го предотвратим трябва редовно да употребяваме продукти, които съдържат фибри /растителни влакнини/, пектин и други вещества, подобряващи оптималното движение на храната в храносмилателния тракт. Много е важно да се пие достатъчно количество вода и да се поддържа в добро състояние микрофлората на червата.

1. Пийте повече вода. Водата е незаменимо за организма вещество. При недостатък на вода се влошава изработването на храносмилателни сокове, което води до лошо усвояване на храната и запек. Освен това водата придава нужната консистенция на хранителната кащица в червата и спомага за нейното по-лесно придвижване. Освен съдържащата се в храната течност е необходимо да се пие не по-малко от 1,5 л вода на ден, за препоръчване не в големи количества наведнъж и не по време на хранене.

2. Пълнозърнести продукти, хубаво е в техният състав да влизат и цели зърна. С такава храна е много полезно да се започва деня.

3. Повече плодове. Всички съдържат в различно  количество фибри. Най-богати са ябълки, дюли, круши, малини, портокали, банани.

4. Зеленчуци. Най-много фибри съдържат зеле, моркови, цвекло, зелен фасул, спанак, царевица, броколи, картофи. За да увеличите употребата на фибрите слагайте тези зеленчуци във всички видове блюда. Употребата на растителни влакна трябва да е не по-малко от 25 г на ден.

5. Сушени плодове. Добре известно средство срещу запек са сушените сини сливи, те имат високо съдържание на фибри. Това се отнася към всички сушени плодове – колкото са по-силно изсушени, толкова по-малко вода съдържат и по-голям процент фибри. По една шепичка от тях на ден значително ще подобри  работата на червата.

6. Варива. Всички бобови храни са богати на растителни влакна и белтъчини. Опитайте да ги консумирате два пъти седмично, за да увеличите общата употреба на фибри. Но те имат и един неприятен страничен ефект – подуване на корема и не са много подходящи за хора, които имат проблеми с храносмилателната система.

7. Ядки и семена.

8. Млечно-кисели продукти. Много полезни за червата, особено съдържащите лактобактерии.

9. Растителни масла. За всекидневна употреба са подходящи зехтинът и слънчогледовото масло. Стимулират изработването на жлъчка в черния дроб и работата на жлъчния мехур. А това на свой ред стимулира движението на червата /перисталтиката/, което дава лек слабителен ефект.

10. От какво следва да се въздържаме? Ако ви безпокои запек, от някои продукти си струва да се въздържите. Оризът увеличава времето за преминаване на храната през храносмилателния тракт /оризова отвара се използва за лечение на диария/. Голямото количество картофи също е по-добре да се избягва. Не е полезна при запек и диета с голямо количество месо, то се смила по-дълго и не съдържа фибри. Избягвайте торти, сладкиши, бонбони и захар, защото те нарушават работата на жлъчеотводящите пътища.

11.  Други полезни съвети при запек:

–  Внимателно и бавно сдъвквайте храната;

–  Движете се повече и се занимавайте с физически упражнения;

–  Правете си масаж на корема;

–  Пийте вода сутрин на гладно и достатъчно през деня.

Така с повече постоянство ще приучите своя организъм към нормално функциониране.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова