Медицински услуги
0898 817 037

Фитнес за удоволствие и без травми

fitnesСпортът е неизменен атрибут на здравословния начин на живот и необходимост, ако искате да отслабнете и да се чувствате здрави и жизнени. Но необмислените натоварвания и желанието по-бързо да се случат нещата могат да доведат до странични неприятни ефекти и травми. Има начин да ги избегнем.

Не пропускайте загряването. По-голяма част от травмите се получават поради това, че незагретите мускули и сухожилия се подлагат на моментно претоварване или рязко движение, особено при по-хладно време.

Преди да започнете тренировката по същество отделете 10-15 минути за загряване. Желателно е да разгреете всички големи мускулни групи и стави, започвайки от горната част на тялото. Не мислете, че това е маловажна част от тренировката и само загуба на време. Омаловажаването му може да ви струва операция, много болка и месеци възстановяване.

Натоварвайте се обмислено. Ако сте новак в спорта не се старайте веднага да се превърнете в шампион. Това може да ви докара неприятни усещания, които бързо да ви откажат от това хубаво намерение.

Като начало практикувайте избрания от вас вид натоварване два пъти седмично, но редовно. Увеличавайте постепенно натоварването, броя повторения и амплитудата на движенията. Главният критерий тук е болката. Тя не трябва да се появява нито по време, нито след натоварване. Разпространеното мнение, че на другия ден след тренировка човек трябва едва да може да мърда и тогава натоварването се смята за достатъчно, е погрешно. След тренировка човек трябва да чувства само приятна умора и добро настроение и нови сили на следващия ден. Ако сте прекалили с тренировката, направете малко прекъсване на заниманията, следващия път тренирайте по-кратко и с намалено натоварване, все пак организмът трябва да има възможност да се възстанови. А да тренирате с болки в мускулите и ставите не си струва, това само ще влоши самочувствието ви.

Ако въпреки спазването на всички правила, болката ви посещава след всяка тренировка, посетете ортопеда. Болезнените усещания в опорно-двигателния апарат могат да са признак не само за неправилно проведена тренировка, а за промени и заболявания на стави и кости.

Намерете си грамотен фитнес-инструктор. Ако треньорът пренебрегва загряването, изисква веднага голям брой повторения на упражненията, кара ви да тренирате до изнемогване и въпреки неприятните усещания и болката, по-добре си потърсете друг учител.

Избягвайте опасните движения. Ако имате добър инструктор, това ще го избегнете. Но добрите инструктори са скъпи и голяма част от спортуващите се занимават сами и трябва да бъдат особено внимателни.

Не трябва да се увличате по дълбоки приклякания. При рязкото ставане след това коленните стави се претоварват. Това може да доведе до увреждания, напр. до скъсване на менискуса. Ъгълът на сгъване на коленните стави не трябва да е повече от 90 градуса, тогава и тренировката на съответните мускулни групи е най-добра.

Не прекалявайте с тежестите. Всеки има своя граница на издръжливост, но твърде голямата тежест на гирите или щангите може да доведе до травми.

Изберете вид натоварване с постижими за вас натоварвания. Ако сте новак, заниманията с пилатес са подходящи за всички възрасти и степен на тренираност. Плуването е най-нетравматичният вид спорт. То тренира всички групи мускули, особено ако плувате в различни стилове. Ставите не изпитват претоварвания и вероатността за травми е незначителна. Същото се отнася и за аквааеробиката.

Не се страхувайте да се занимавате със спорт. Дори да имате заболявания на ставите това не е повод да се откажете от движението. Недостатъчното движение е толкова вредно за кости, стави и сухожилия, колкото и тяхното претоварване. Но в този случай натоварването трябва да бъде избрано внимателно, след консултация с лекар и да бъде провеждано от специалист. За да има полза от него.

За всички останали – движете се. Всяко движение в повече е здраве в повече. И добро самочувствие.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова