Медицински услуги
0898 817 037

Безопасната храна

pexels-photo-406152Освен че храната трябва да бъде пълноценна и вкусна, тя трябва да е и микробиологично безопасна. Спазването на някои правила ще ни спестят много часове седене в тоалетната и неприятни преживявания.

Чревните инфекции се предизвикват от различни видове бактерии и вируси. Храната може да се замърси с микроби на всеки етап от нейното приготвяне, съхранение и кулинарна преработка.
Осигуряването на безопасни храни може да се обобщи в следните мерки:

1.    Използване на безопасни сурови храни и чиста вода:

–    Не консумирайте храни след изтичане на срока на годност, отбелязан на етикета. Не купувайте хранителни продукти в много замърсени опаковки, особено при съмнение за нарушена цялост.

–    Не купувайте риба, която не се съхранява в лед и се продава на улицата.

–    Не купувайте месо и месни продукти, мляко и млечни продукти и яйца, несъхранявани в хладилник. Особено опасни са сладкарски кремове с яйца, които не са преминали термична обработка. Не купувайте, ако хладилникът в някои малки магазинчета предизвиква у вас съмнения и още повече храни, които се продават на открито по пазарите и на улицата, независимо от рекламата, че са фермерски, от производител и други уловки. Не се знае при какви условия са съхранявани, произведени и изобщо някой проверява ли ги за нещо.

–    Отстранявайте всички части на плодовете и зеленчуците, които са увредени и загнили. Често причинителите са проникнали по-дълбоко, отколкото ни се струва.

–    При съмнение за замърсяване на водата предварително я преварявайте или използвайте бутилирана. Това е валидно с особена сила на екскурзия в страни с не големи хигиенни традиции.

2.    Хигиена при приготвяне на храната.

–    Мийте ръце преди и след приготвяне на храната, след обработване на сурови храни преди да докосвате готова за консумиране храна.

–    Всички повърхности и прибори в кухнята да се поддържат чисти, често сменяйте гъбите за миене на съдове и кухненските кърпи.

–    Всички продукти трябва щателно да се мият, някои зеленчуци след накисване в подсолена вода, и след отстраняване на дръжките. Това е валидно и за продукти, чиято кора не се яде.

3.    Избягвайте контакт между сурови и готови за консумация храни при обработка и съхранение.

–    Режете ги по възможност на различни дъски и с различни ножове.

–    Мийте с гореща вода и сапун дъските за рязане на храни и ножовете след рязане на сурово месо и риба, преди рязане на други сурови храни  или готови за консумация продукти.

–    Съхранявайте суровите меса и риба в хладилника, добре опаковани и на отделни рафтове, за да избегнете възможно попадане на изтекли от тях сокове в готови за консумация храни.

4.    Термична обработка на животинските продукти достатъчно продължително и над 70 градуса, за да се унищожат микроорганизмите във вътрешността.

5.    Съхранявайте сготвената храна в хладилник в подходящи съдове. Престоят  четири часа извън храдилника особено през лятото гарантира проблеми.

6.    Не размразявайте месо и риба на стайна температура. Това трябва да става бавно, но в хладилника.

7.    Загрявайте сготвената храна преди консумация при температура не по-ниска от 70 градуса за унищожаване на размножили се микроби по време на съхранението.
Правилното приготвяне и съхраняване на храната осигурява минимални загуби на хранителни вещества, запазване на биологичната пълноценност, качеството и безопасността.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова