Медицински услуги
0898 817 037

Твоят начин да отслабнеш

nachini-da-otslabneshВсеки ден се появяват нови диети и нови методики за отслабване. Въпреки това голяма част от човечеството продължава да е с наднормено тегло. Експертите от Световната здравна организация твърдят, че причините за това са само три, но много съществени:

–  Твърде мазна храна;
–  Твърде големи порции – банално преяждане;
–  Твърде ленив начин на живот.

Всичко е толкова просто и е известно на всички. И дава цялата програма за успешно отслабване. Просто трябва да намерим своя начин. Това, което подхожда на нашия начин на живот, навици, темперамент.

1. Без диети! Много от хората, на които е наложително да отслабнат, вярват, че съществува някакъв вълшебен начин или вълшебна диета за моментално решаване на проблема. В началото само малко трябва да се помъчиш, но след това ще изглеждаш като кинозвезда. И с тази надежда пробват всяка нова или по-стара диета, за която чуят. За тяхно голямо съжаление няма такъв начин или диета. Ако съществуваше, него отдавна щяха да го използват навсякъде и проблемът със затлъстяването щеше да бъде решен. Достатъчно е да се огледате на улицата, за да разберете, че това далеч не е така.

Всяка уважаваща себе си жена смята, че е задължително постоянно да е на диета. От такъв подход не може да се очаква нищо положително. Той дава временен ефект, за който с възторг се съобщава по форумите, а после теглото се връща, че и с добавка. И се преминава към следващата чудодейна диета. Това се случва с 95% от отслабващите. А с всяко следващо връщане на теглото се покачва процента на мастна тъкан в организма и следващото отслабване става все по-трудно.

Колкото и да е добра, всяка диета в един момент свършва. Ако след това се върнете отново към обичайния си начин на живот няма защо да се учудвате, че килограмите се връщат. Единственият начин да промените фигурата си е да промените начина си на живот. Да преминете към разумно и рационално хранене, което да се превърне във ваш стил.

2. Намерете причините за затлъстяването. Направете анализ на собствения си живот. За да трупаме излишни килограми, получаваме повече енергия, отколкото изразходваме. Това означава, че ПРЕЯЖДАМЕ! Намерете причинно-следствените връзки, водещи до преяждане и променете това, което се поддава на корекция. Когато сте наясно със себе си, не само ще започне постепенно снижаване на теглото, но и психически ще се почувствате по-добре. Понякога е достатъчно да се променят само едно-две неща. Но никой освен вас не може да каже кои точно. Правете промените бавно и постепенно. Умереността е важен фактор при отслабването. Колкото са по-радикални и бързи промените, толкова по-голяма е вероятността, че измененията ще бъдат временни.

Освен това преценете дали не съществуват и някои от следните причини:

–  Твърде малко плодове и зеленчуци – трябва да се консумират минимум 500-600 грама на ден;
–  Липса на установен хранителен режим – ядем, когато ни падне и каквото ни падне, пропускаме хранения или те са в орязан вид;
–   Големи интервали между храненията, когато човек прегладнява и естествено след това преяжда;
–   Ядем безполезни храни, съдържащи само празни калории;
–   Движението е сведено до минимум – от вратата на апартамента до колата.
–    Недостатъчно сън – нужен е 7-8 часов сън.

3. Намерете вашия енергиен баланс. Направете анализ и на вашето хранене и хранителни навици. В това може да ви помогне воденето на хранителен дневник. Ако искате да отслабнете, трябва да намалите получаваната енергия чрез промени в храненето и спиране на преяждането. Банално и уж всички го знаят, но защо на толкова много хора не им се получава. Това трябва да стане като се съобразите с вашите предпочитания и индивидуални особености.

Ефективността на корекцията на менюто може да се усили, ако се увеличи физическото натоварване. Какъв вид ще бъде то също зависи от вашите лични предпочитания. Няма добър или лош фитнес. Има такъв, който ви харесва или не. Изберете си начин за натоварване, който ви харесва и ще можете да го практикувате дълго време. В краен случай избирайте каквото и да е, само не седете на дивана, самосъжалявайки се с пакетче чипс в ръка. Всяко допълнително натоварване е добре дошло.

4. Не се стремете към идеалното тегло. Това е една основна грешка на стремящите се да отслабнат – желанието да достигнат теглото, което са имали преди 20 години или в гимназията. Поставяйте си реални цели. Дори да успеете, дълго няма да удържите теглото на младостта. Това означава постоянно недояждане, мъките на глада, постоянно броене на всяка хапка, чувството, че си нещастен. Животът се превръща в ад. Рано или късно ще махнете с ръка и ще се върнете към обичайния начин на живот и предишните килограми.

Когато стигнете тегло близко до нормата, в което се чувствате комфортно, трябва да преразгледате начина си на живот. Трябва ли ви да стигате до теглото от ученически години. Или е по-добре така, но да го поддържате дълго време. Не зацикляйте върху цифри и чужди съвети.

Всеки може да намери своя начин да отслабне. Първо, трябва да поиска. И второ, да започне.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова