Медицински услуги
0898 817 037

Митология на гъбите

gabi-hraneneНаистина ли гъбите съдържат умопомрачителни количества белтък и могат да заменят месото, имат противораков ефект и са изключително полезни за здравето? Струва ли си да обикаляме  часове наред в търсенето им? Да, ако са приятна добавка към разходката из природата. С едно важно условие – добре да познаваме това, което събираме. Що се отнася до тяхната полза, много експерти ги наричат откровено безполезен продукт. Време е да разгледаме митовете витаещи около тях.

Мит 1. Най-полезни са печурките.

Полезността на гъбите е относително понятие. Ако не са отровни – вече е добре. Основното им достойнство е голямото количество несмилаеми растителни фибри, които са много необходими за нашето храносмилане, но са в малки количества в храната на съвременния човек. От различните видове гъби няма вид, който съществено да се различава от своите събратя с някакви особено полезни и много по количество вещества. Гъбите ги обичаме не за тяхната полза, а за неповторимия вкус и аромат.

Мит 2. Гъбите дълго и трудно се смилат, за това трябва да се режат на ситно.

И след ситното нарязване те също толкова дълго и трудно ще се смилат. Полизахаридите, съставящи техният скелет, изобщо не могат да се смелят – ние нямаме ензим, който може да направи това. Все пак, ако гъбите са нарязани наситно и са подложени на достатъчна термична обработка, то белтъчните молекули прикрити от полизахаридите, ще станат по-достъпни за ензимите в храносмилателния тракт.

Мит 3. Гъбите прекрасно заменят месото, защото съдържат много белтък.

Гъбите основно се състоят от вода /84 – 92%/ и фибри, а белтъкът в тях е не повече от 3% и неговата биодостъпност е малка. Даже при строгите вегетарианци гъбите са вкусна и ароматна подправка и основна добавка за сосове, а белтъчини те си набавят от други храни.

Мит 4. Сушените гъби са по-полезни от пресните.

Полезността на гъбите не е тяхната силна страна. Сушените гъби това е само начин за съхраняване. При изпаряването на водата те придобиват по-изразен вкус и аромат, защото ароматните вещества стават по-концентрирани. По-нататък те се приготвят така, както и свежите. Защо ни харесва техният вкус и аромат? Обяснението е просто – те съдържат в по-голямо количество свободен натриев глутамат. Природата ги е направила така.

Мит 5. Гъбите имат противоракови свойства.

До сега няма убедителни доказателства, че те лекуват каквото и да е заболяване, включително и рак.

Мит 6. Не са подходящи за деца до 12 години.

Пресни, ядливи, добре приготвени гъби няма никаква причина да не бъдат консумирани от деца, които вече са преминали на обща храна.

Мит 7. Гъбата пачи крак помага да се борим с паразитите и по-специално с чревни хелминти.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова