Медицински услуги
0898 817 037

Желязодефицитната анемия не е маловажна

храни-богати-желязоСред жените в репродуктивна възраст и девойките се среща по-често. Това отчасти е обусловено и физиологично, доколкото женският организъм редовно губи желязо. И не винаги успява да компенсира загубите. В това голяма вина има модата на диетите и псевдоздравословният начин на живот, която постоянно рекламира недоимъчни начини на хранене. Към тази мода споменатите категории жени са особено податливи и са готови да опитат всичко, без да се замислят за последиците за здравето.

Най-често звучат съвети да се откажем от червеното месо и от месото изобщо. Червеното месо има своите минуси, за тях писах в материала „Защо е вредно червеното месо?” Но плюсовете никой не може да ги компенсира. А те не са маловажни.

– Червеното месо е източник на пълноценен белтък, съдържащ всички  аминокиселини, включително осемте незаменими, които нашият организъм не може да синтезира сам.  Животинският белтък се усвоява в много висок процент –  90%. Растителният – 65-70%.

– Червеното месо е богат източник на желязо в достъпна за усвояване форма. В растителните храни има желязо, но то е много по-малко като количество и се усвоява три пъти по-малко, голяма част от него се изхвърля.

– Червеното месо е доставчик на витамин В12 – 100 г телешко съдържа дневната доза.

– Освен това поради близостта си с нашите тъкани съдържа голяма част и от другите необходими ни вещества.

Ако в храната отсъства или е силно ограничено червеното месо, се развива желязодефицитна анемия с цял ред неприятни последствия. Недостатъчното желязо в кръвта води до намаляване на хемоглобина /анемия/ в червените кръвни клетки. Точно желязото пренася кислорода до всички органи и тъкани и това води до кислороден дефицит в организма, което се проявява с отпадналост, лесна умора, световъртеж, проблеми с паметта, бледост на кожата, лошо хранене на органите. Когато това продължава дълго води до развиване на заболявания. Желязото влиза в състава на ензимите, които се занимават с детоксикацията в черния дроб. За това не е необходимо да се мъчите с разни детоксикиращи  измислени програми, просто доставяйте достатъчно желязо за ензимите. Но анемията има и един по-неизвестен ефект – когато желязото не стига, организмът сигнализира за това с чувство на глад. И от там се взимат непонятно как и защо натрупаните излишни килограми. За дефицит сигнализират още честите простуди, суха и чуплива коса, чупливи нокти, рагади в ъглите на устата, сутрешно главоболие, емоционална нестабилност, депресивни настроения и нервност, чувствителност към студ, желание за ядене на несъедобни неща.

Отказът от червено месо е противопоказан за децата, подрастващите, жените в репродуктивна възраст, бременните и кърмачките.

Напълно допустимо е червеното месо да се консумира всеки ден, разбира се с мярка. Мярката е 100-120 г дневно. Това е пържола с размера на дланта. В рамките на седмица 500-700 г. Не бива да се злоупотребява и да се яде по 0,5 кг на ден тлъсто месо и да се обвинява червеното месо, че предизвиква всички болести. За да се резорбира желязото по-добре хубаво е консумацията на месо да се комбинира с източници на витамин С – салата подправена с пресен лимонов сок.

Освен месото достатъчно желязо се съдържа и в други храни от животински произход – черен дроб, риба и морски продукти, яйца. Растителните източници могат да бъдат допълнение – тиквени, сусамови и слънчогледови семки, червени чушки, магданоз, варива. Бобовите и зърнени храни съдържат естествено фитинова киселина и нейните соли, които затрудняват значително усвояването на желязото и други минерали. За това трябва да бъдат добре топлинно обработени. За съжаление информацията за изключително високото съдържание на желязо в спанака, се оказа печатна грешка.

Храненето може да бъде профилактика на анемията. Когато вече има развито заболяване, то трябва да бъде лекувано с медикаментозни средства от лекар, без самодейност.

Увлечението по екстремни и непроверени диети, препоръчани от кинозвезди или прочетени по сайтове и лъскави списания, често водят до неочаквани резултати. Добре е, ако те могат да бъдат ликвидирани без трайни щети. Обикновено препоръчващите ги имат съвсем слаба /по слухове/ или никаква представа от физиология и биохимия. Ценете достатъчно себе си и не градете  основата на вашето здраве по съвети на незнаещи хора, които възприемат собствените си мисли за знание.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова