Медицински услуги
0898 817 037

Грижете се за гръбначния си стълб

grabnachni-problemiПървите проблеми с гръбначния стълб се появяват към тридесетте години. В действителност организмът започва да старее именно от там – от междупрешленните дискове, още след 25-26 годишна възраст. Няма човек, който през даден период от живота си да не е почувствал болка в гърба. За това битуват много съвети за лечебни методи за подобряване на състоянието на гърба, които не само няма да помогнат, но могат да влошат положението.

Най-разпространените проблеми на гръбначния стълб са разностепенните увреди на междупрешленните дискове и засягането на хрущялите на малките стави на гръбнака.

Съществува мнение, че за да не прогресират тези заболявания, трябва да се виси. Висовете били увеличавали разстоянията между дисковете и подобрявали състоянието им, а с това и болките в гърба.

На практика може да получите точно обратния резултат. Ако не сте трениран, това натоварване може да предизвика пренапрежение на гръбните мускули и спазъм, също и претоварване на раменните стави и мускулите на ръцете. Това ще предизвика болка, нарушаване на храненето на мускули, стави, дискове, които по-бързо ще се износят. Ако слезете от висилката със скок, ударът в земята на краката ви ще се предаде на междупрешленните дискове и стави, те рязко ще се свият и могат да възникнат микротравми, които не са много оздравителни. Организмът на здрав човек това ще го компенсира, но при проблеми с гърба състоянието по-скоро ще се влоши.

Всички разтягания на гръбначния стълб трябва да се правят по назначение и под наблюдение на лекар. Не са нужни експерименти със здравето. Ако нямате назначение от лекар може да плувате два пъти седмично по 45-60 минути, включително и на гръб. Спете на полутвърд матрак.

Колкото са по-здрави гръбните мускули, толкова по-здрав ще бъде и гръбначният стълб. Но много посетители на фитнес-клубовете се престарават със силовите упражнения и с това ни най-малко не намаляват риска от проблеми с гръбначния стълб в бъдеще. А често даже опасността се увеличава.

Ако имате диагностициран начален стадий на остеохондроза и спондилоартроза, тренировката на мускулите трябва да става с помощта на лечебна гимнастика с по-малко интензивни упражнения. Тя укрепва мускулния корсет на гръбнака като цяло. В нея са включени и упражнения за коремна преса, защото тя също поема определено натоварване, когато седим или стоим, като разтоварва гърба. Тренировките във фитнес трябва да бъдат не силови, а упражнения за издръжливост – с неголеми натоварвания, но многократно повторени.

Най-добрата профилактика на заболяванията на гръбначния стълб е тяхното лечение.Не трябва да си търпим болката и да гълтаме обезболяващи. Те дават временен ефект и маскират симптомите. Или да се надяваме, че мануален терапевт или хиропрактик, ще ни избавят от нея завинаги. Тези практики могат да бъдат опасни и не лекуват основната причина за заболяването – постепенното разрушаване на междупрешленните дискове и ставните хрущяли. Лечението е комплексно, провеждано от невролог. Включва лечебна гимнастика, ако няма противопоказания – физиотерапия. Освен препаратите, които отстраняват симптомите, задължително се използват лекарства, които подобряват обмяната на веществата на хрущялите /т.нар.хондропротектори/, подобряват тяхната здравина и еластичност. Благодарение на това дисковете и ставите по-добре издържат натоварванията, а тяхното разрушаване се забавя. И болката в гърба възниква по-рядко.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова