Медицински услуги
0898 817 037

Да напомпаме мускули може и с ябълки

ябълкиОсвен всички познати и чудесни качества на ябълките биолозите изясниха, че химична съставка на ябълковата кора помага за нарастване на мускулната маса и за избавяне от излишните мазнини. Това е урсоловата киселина, която е съставка на естествения восъчен слой на кората.

Атрофия на мускулите( намаляване на мускулната маса, снижаване на тонуса и силата на мускулите)  може да се развие поради различни причини- гладуване, неразумна диета, естествен процес на стареене на организма, съпровожда тежки хронични заболявания, денервация на мускулите с обездвижване, травми на гръбначния мозък.

В повечето случаи атрофията на скелетната мускулатура е свързана с „преразпределение” на натоварването между гените- атрофията произтича поради   консервативни изменения в тяхната изява и реализиране на информация, която не се отразява на мускулите по най-добрия начин. Здравите гени се изключват и в организма почва да се реализира информация, която пресира мускулната тъкан. В този случай деградацията й може да се върне обратно, стига да се намери вещество, което да включи здравите гени.

При направени изследвания след 40ч. гладуване на здрави доброволци биолозите изясниха, че заради гладуването се активират гени, обезпечаващи оцеляването на организма- използването на мазнините за енергия  и регулиране на телесната температура. В същото време гените, обезпечаващи пълноценността на мускулната тъкан(формиране на нови съдове, умножаване на клетъчните енергостанции митохондриите, усвояването на желязо) се изключват. Следователно гените помагат на гладуващия организъм да оцелее, но не способстват за съхраняването на мускулната тъкан. Изявени са 29 гени, които атрофират мускулната тъкан при травми на гръбначния мозък и при недостатъчно енергоресурси.

При търсенето на молекули, които могат да потиснат мускулната атрофия на генетично ниво е открито, че урсоловата киселина на ябълките може да противодейства на мускулната атрофия въпреки болестите или гладуването:  гените , увреждащи мускулите просто се изключват. А при отсъствие на патология урсоловата киселина предизвиква хипертрофия или увеличаване на мускулите без да се отразява върху сърдечния мускул.

Още по-ценно нейно свойство е, че намалява мастните запаси и способността на всяка мастна клетка да натрупва мазнини.

Възможно е тези свойства на урсоловата киселина да послужат за лечение на пациенти с травми на гръбначния мозък, метаболитни нарушения и други патологии, съпровождащи се с атрофия на мускулите. За сега биолозите препоръчват на здравите хора просто да ядат ябълките с кората.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова