Медицински услуги
0898 817 037

Хранене и диететика

food

Храната е единственият и незаменим източник за живите организми да си набавят необходимата  им за жизнения цикъл енергия и пластични вещества за изграждане на техните тъкани и органи. Това е валидно и за човека.

Рационалното и балансирано хранене е един от основните фактори на доброто здраве, нормалното физическо и психическо развитие, работоспособността и активното дълголетие.

Неправилното хранене освен като недохранване/ напр. при постоянно придържане към небалансирани диети или гладуване/ се проявява още и като свръххранене, което е един от важните рискови фактори за различни обменни и дегенеративни заболявания. Това са затлъстяване, захарен диабет 2-ри тип с множеството му усложнения, подагра, жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болест, неалкохолна стеатоза на черния дроб, артроза, хипертонична болест, атеросклероза с нейните съдови усложнения/сърдечно-съдова и мозъчно-съдова болест/. Те значимо увреждат здравето, причиняват инвалидизация на немалък брой хора в активна творческа възраст като влошават качеството на живот.

Храната може да бъде както източник на здраве, така и причина за заболяване или влошаване на съществуващо такова. За да бъде източник на здраве храненето трябва да отговаря на някои изисквания:

piramida1.  Да съдържа в оптимално съотношение основните хранителни вещества- Белтъчини:Мазнини:Въглехидрати= 1:1:4;
2. Тяхното количество да отговаря на физиологичните норми за хранене за съответната възраст, пол, телесна маса, тип трудова дейност и особеностите на конкретния човек;
3. Калорийността на поетата храна/енергоприхода/ да не надхвърля изразходваните калории през деня за основна обмяна, трудова и спортна дейност/енергоразхода/; ДА НЕ СЕ ПРЕЯЖДА!
4. Храната да съдържа достатъчно количество биологично активни съставки- витамини, макро- и микроелементи, както и допълнителни вещества-фосфолипиди, естествени антиоксиданти и други;
5. Да има достатъчно количество баластни вещества- фибри, необходими за нормалното функциониране на храносмилателната система;
6. Нормалният метаболизъм е невъзможен без достатъчно количество питейна вода;
7. В менюто да се включват разнообразни храни от различни групи;
8. Спазване на правилно хранително поведение;
9. Здравословен начин за приготвяне на храната.

Така храната може да бъде източник и на здраве, и на удоволствие. У различните хора съществуват и различни наследствени предразположения. Подходящото хранене може да забави или дори да предотврати възникването на болест, към която има генетично предразположение. От друга страна редица болестни състояния се развиват на основата на нерационално и небалансирано хранене : приемане на голямо количество храна, прекалено едностранчива употреба на даден вид храна, частично гладуване с недостатъчен внос  или пълна липса на жизненоважни основни и допълнителни хранителни вещества.

В Кабинет „Вита Спорт Медика” се извършват:

1. Консултации по хранене и диететика;
2. Организиране на обучение за изграждане на правилни хранителни навици и поведение;
3. Култивиране на знания за рационално и балансирано хранене.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова