Медицински услуги
0898 817 037

Малки трикове за по-щастлив живот

Нашият живот се състои предимно от малки дела и преживявания. Велики дела рядко се случват. Но и малките дела и преживявания, ако не можем да ги изведем в правилното русло, могат тотално да ни вгорчат живота. У нас нямаме навика да се обръщаме към психолог при необходимост. Възрастните хора са свикнали да решават проблемите сами. Особено, ако се отнася до собствените емоции и отношения. Следващите съвети едва ли ще разрешат всички вътрешни конфликти, но ще помогнат мислите и решенията да отидат в правилната посока.

  • Корените на повечето наши проблеми са в детството.

Малкият човек усвоява от своите родители и околните възрастни /роднини, учители, евентуално представители на религии/ абсолютно всичко. Ако в семейството е имало някакви проблеми, той ще ги вземе със себе си и в живота си като възрастен. Най-трудно е да се отървем от тях, защото те са станали основа на нашата психика. Трябва да се научим твърдо да различаваме минало от настояще и да престанем да живеем в миналото. И да внимаваме какво нашите деца ще вземат със себе си от детството.

  • Останалите проблеми си ги създаваме ние сами.

Доста хора имат особено хоби – да губят часове в размисли за това кой какво казал, какво трябваше да му кажа, какво той отговори и какво аз трябваше да отговоря. Това е безполезен процес на унищожаване на време и нервни клетки. Миналият разговор не може да го промениш с безполезно мислене. Ако ти се струва, че не си казал всичко, което мислиш и трябва да кажеш по въпроса, че са останали неизяснени неща, че не си разбран правилно, най-добре поговори още един път със събеседника.

  • Винаги говори за себе си.

Грешка е да говориш за проблемите с нападки и  спокойното обсъждане да го замениш с общи констатации от типа на: „Ти не ме цениш.”, „Не се интересуваш от моето мнение.”, „Зная какво мислиш.” Събеседникът инстинктивно ще започне да се защитава, конфликтът ще се разрасне и твоите обиди  ще останат нечути.

Най-добрият начин да донесеш своята мисъл до сругия е без преки обвинения, като употребяваш „аз”, а не „ти”. Шансовете да протече конструктивен разговор са много по-големи.

  • Не сравнявай.

Единственият човек, с когото можеш да се сравниш – това си ти. Независимо от произход, възраст, тегло, външност и пол можеш при правилен подход и действия да постигнеш много.

  • Излез от зоната на комфорта.

Рутината убива. Навън има и други неща. Само паметниците са неподвижни, на всичко останало е необходимо движение. Човек достатъчно бързо се адаптира към всички изменения. За това винаги трябва да опиташ нещо ново или да направиш по друг начин нещо от предишното.

  • Не разрещавай да нарушават твоите граници.

Никога не се стеснявай да откажеш. На никого не си длъжен да свършиш неговата работа, защото така му е по-удобно. Някои хора изобщо не чувстват границите или ги чувстват, но се изкушават да ги нарушат, ако усетят в теб колебани и податливост. На такива персонажи трябва веднага да се дава отпор, преди да им е станало навик. Нали не искаш цял живот след това да търпиш подобен човек?

  • Изкуството на малките крачки.

На всеки се иска да бъде успешен човек, на когото всичко се получава „на шест”. И на работа, и в къщи, и с приятели. Цял ден тичаш и на края не се получава. А не бързаш ли прекалено много? Искаш всичко бързо и веднага. Прави всеки ден по една малка крачка и на края ще видиш резултат. Важното е да започнеш и да не спираш. Да не се отчайваш от временни неуспехи.

  • Несполучливият опит е най-ценният опит.

Несполуките – това е неприятно и обидно. Погледни го от другата страна. Имал си щастието още в самото начало на пътя да намериш подводните камъни. Усъвършенствай се, виж как да ги заобиколиш и опитай пак.

  • Не зацикляй върху нерешаеми или независещи от теб проблеми.

Знаеш, че нищо не можеш да направиш, но продължаваш да страдаш. Не си струва. Намери кой да ти помогне в ситуацията. Помоли за поддръжка, а не за състрадание.

  • Какво си за себе си: приятел или враг?

Някои хора са твърде строги към себе си. Тайната на успеха е не в желязната дисциплина, а в любовта към себе си и към това, което правиш. Не се страхувайте, че нещо не сте направили, ако съвсем нямате настроение. Утре ще ви се получи по-добре.

Това са някои прости житейски съвети. Могат да спестят нерви и време.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова