Медицински услуги
0898 817 037

Време е за грозде

grozdeВ изобилието на есента от всякъде ни гледа гроздето. Бяло, червено и черно, то ни затруднява в избора. Изследванията в различни институти показа, че черното грозде заема първо място по качества. Колкото е по-тъмно, толкова по-полезно. Гроздето е известно поне от 7 хил. години и още Хипократ го е препоръчвал за лечение на много болести. Съвременните данни подкрепят неговите препоръки.

Гроздето е богато на полифеноли и флавоноиди, които се смятат за антиоксиданти и се съдържат в значителни количества в люспите на гроздето. Те придават цвета на всички плодове. Флавоноидите защитават клетките от токсични вещества и радионуклиди, укрепват стената на капилярите и повишават активността на витамин С. В гроздето се съдържат около 150 полезни вещества. Това са витамини С, Е, Р /рутин/, почти всички витамини от група В с изключение на витамин В12, който не се съдържа в растителни продукти. Също микро- и макроелементи – селен, цинк, мед, желязо, калций, калий, магнезий, манган, алуминий, бор, йод и кобалт. Не всеки плод има такъв широк спектър ценни съединения. Червеното и черното грозде съдържат повече флавоноиди, отколкото бялото. Но бялото грозде подхожда за диетата на тези, които имат хранителни алергии и заболявания на черния дроб.

С какво още е полезно гроздето? То подобрява работата на главния мозък – памет, бързина на реакциите, концентрация на вниманието, намалява риска от болест на Алцхаймер, успокояващо действие, намалявайки стреса и депресията. Има противооточно и антиоксидантно действие,  нормализира нивого на глюкоза в кръвта, разбира се ако човек още няма диабет.

Извън сезона на току-що набраното грозде то може да бъде заменено със сушено. В стафидите концентрацията на полезните вещества се увеличава. Но се увеличава и съдържанието на захар. Въпреки това 2 с.л. стафиди през зимата могат да бъдат идеална замяна на високо калоричните торти. В стафидите се увеличава три пъти и съдържанието на калий. У любителите на по-солени храни то неутрализира повишеното ниво на натрий и не допуска повишаване на кръвното налягане, появата на отоци, защото по принцип съдържанието на калий в храната трябва да е по-високо от това на натрий.

Лозовите листа също са полезни за употреба и сарми с тях влизат в традиционната българска кухня. Те съдържат доста от полезните вещества, а практически в тях няма захар.

Смята се, че флавоноидите /особено силни антиоксиданти/ могат да защитават от рак. Споровете за техните ефективни дози не стихват. В продуктите те се съдържат в малки дози, но всички заедно са достатъчни. За това е важно да се употребява не един определен компонент в хранителни добавки или един тип продукти, а различни продукти в нормални количества, за да се получи широк спектър от подобни вещества.

Като се има предвид, че в добре узрялото грозде се съдържа значителна порция от глюкоза и фруктоза, става ясно, че то не е много подходящо за хора, страдащи от захарен диабет или затлъстяване. Последните трябва да се ограничат с една чепка. Също така то не е подходящо за страдащи от обострени заболявания на стомашно-чревния тракт.

За всички останали важи правилото: Всичко с мярка!

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова