Медицински услуги
0898 817 037

Бягане за начинаещи

byagane-za-nachinaestiВ последно време бягането се превърна в популярен вид тренировка за по-топлото време на годината. Не е удивително – това е универсален и достъпен начин да намалиш килограмите и да направиш тялото си по-стегнато. Но за този вид спорт съществуват и някои ограничения. Той е категорично противопоказан, ако имате:

–  Симптоми на исхемична болест на сърцето, основно стенокардия /болка в гърдите при физическо натоварване/. Трябва срочно да си направите консултация при кардиолог.

–  Неотдавна прекарани инсулт, инфаркт на миокарда, операции. В тези случаи най-правилно е да практикувате лечебна физкултура под контрола на кардиолог.

–  Вродени сърдечни пороци.

–  Хипертрофия на сърцето и други прогресиращи сърдечни заболявания.

–  Тежка сърдечна аритмия и сърдечна недостатъчност.

–  Лошо контролирана с лекарства хипертонична болест.

–  Форми на диабет с резки промени в нивото на кръвната глюкоза, други ендокринни заболявания, напр. тиреотоксикоза.

–  Епилепсия.

–  Високостепенно затлъстяване.

–  Глаукома и високостепенна миопия /късогледство/.

–  Тежки заболявания на ставите и гръбначния стълб.

–  Инфекциозни заболявания в стадий на изостряне /включително грип и остри вирусни инфекции/ и в периода на възстановяване.

–  Заболявания на бъбреците и пикочо-половата система.

Ако нямате посочените заболявания, почвайте да бягате. По-добре е все пак предварително да се консултирате с лекар. Започнете с неголеми натоварвани  не по-често от три пъти седмично. Всяко движение в повече е полезно, но тренировки по-кратки от 40 минути не изгарят мазнините. Продължителността, разстоянието и броя седмични тренировки могат да се увеличат след 2-3 месеца. За това време ставите, връзките и мускулите ще укрепнат и рискът от травми ще намалее. Натоварването трябва да е строго индивидуално, движението да предизвиква удоволствие, а не болка. Пулсът трябва да е 70-75% от максималния /изчислява се като от 220 извадите вашите години/.

Някои препоръки, за да се сведе до минимум риска от травми и заболявания:

– Всяка тренировка започвайте и завършвайте с контрол на пулса. Той трябва да се върне към изходната си честота след 5 минути отдих.

–  Преди бягането загрейте добре с упражнения за мускулите и ставите на краката, не разчитайте, че бягането ще свърши тази работа.

–  Редувайте бягане с различна интензивност и ходене.

–  По възможност бягайте по пружинираща настилка, а не по асфалт.

–  При бягане не вдигайте високо краката, крачките трябва да бъдат малки.

–  При поява на болка или дискомфорт в краката, гърба и особено в гърдите прекратете натоварването.

Ако поради здравословни и други причини бягането не е за вас, не се отчайвайте и намерете други начини да увеличите физическата си активност. Изборът не е малък: плуване, колоездене, водна аеробика, и най-простото, но много ефективно ходене или набиращото популярност скандинавско ходене. Но за да има наистина полза от всички спортове натоварването трябва да бъде достатъчно интензивно.

За ходене и бягане предпочитайте заниманията на открито, в паркова среда. Дрехите трябва да са леки и удобни, добре да извеждат влагата от кожата. Не се скъпете за качествени обувки. Те освен удобни трябва да предпазват глезените и да имат супинатори, които поддържат надлъжния свод на стъпалото. Това ще предпази краката ви от излишни травми и ще премахне болезненото чувство след тренировка.

Времето за бягане се избира според дневния график. Ако вашата цел е да намалите килограмите сутрешният крос ще бъде по-ефективен, а бягането вечер ще ви помогне да релаксирате след натоварения ден. Не е препоръчително да се бяга на гладно. Вие ще тренирате по-пълноценно ако закусите умерено преди натоварването, а вашият организъм ще изразходва повече енергия за възстановяване след това.

При наистина интензивно бягане е необходимо да консумирате достатъчно вода. Ритмичната музика прави по-приятна тренировката, но слушалките могат да ви попречат да чуете приближаващ се отзад велосипед или кола. Бягащ заедно с вас съмишленик, с когото ще споделяте и трудностите, и успехите, ще направи още по-приятна тренировката.

И не забравяйте, че всяко допълнително физическо натоварване ще донесе само полза за вашето здраве.

Ако сте решили да започнете да бягате, при нас ще намерите професионален съвет, съобразен с вашата възраст и здравословно състояние.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова