Медицински услуги
0898 817 037

Прости съвети да отсрочим старостта

vazrastni-zravoslovenКато продължение на предишната /или това по-скоро е една обща тема/, за да отсрочим идването на старостта трябва да се вгледаме в себе си още преди тя да е настъпила. И да се замислим какво още да направим: как да помогнем на себе си, какви не особено полезни навици да променим или изобщо да изхвърлим от живота си, с какво да ги заменим. Колкото по-благоразумен към себе си стане човек, толкова повече шансове има да удължи младостта си.

Въпреки всички усилия, метаболитните процеси в организма се забавят с възрастта. Това е естествения ход на събитията. Върху скоростта на стареене влияе и наследствеността. Ако сред вашите близки роднини няма столетници, влиянието на генетиката върху продължителността на живота е 25%. Ако имате предци доживели 90 и повече години, то генетиката може да помогне да живеете повече в 35% при жените и 48% при мъжете. Останалото е начин на живот.

Освен нашето наследство има достатъчно прости фактори, които могат да удължат живота и не изискват свръхусилия и сложни методики.

Физическа активност. Трябва да бъде умерена, особено ако човек сега започва с нея. Смята се, че бягането укрепва здравето. Нито един от бегачите на дълги разстояния не е сред столетниците. За това бягането трябва да се практикува в по-млада възраст.

Полезно е ходенето като най-естествения начин на натоварване. То стимулира сърдечно-съдовата система и подобрява микроциркулацията. Полезно е скандинавското ходене и пилатес, за който може. Подходяща за възрастта гимнастика, но не еднаквата за всички йога, от която могат да се появят проблеми с опорно-двигателния апарат, мускулите или мозъчното кръвообращение. Плуването е прекрасно средство за отпускане и продуктивна работа на мускулите. За който не може да плува вариантът е аквааеробика.

Не преяждайте. Поради споменатото забавяне на процесите е добре след 30 годишна възраст на всеки 5 години човек да преразглежда начина си на хранене и количествата храна, които поема. Нашият метаболизъм е така настроен, че дори при идеално съотношени между енергоприхода и енергоразхода за 30 години се натрупват 15 килограма излишно тегло незабелязано, от нищото, при най-правилно хранене. А какво става, ако всеки ден приемаме само 100 излишни килокалории – за 6 месеца това са 2 кг, предимно мазнини. А 100 ккал са нещо почти незабележимо. /повече подробности тук/

Обърни внимание на здравето си. Профилактиката е тотално игнорирана и от стари, и от млади. А тя е ефективен начин да открием отклонения в здравето, далечни опасности от заболявания, които ако допуснем да се развият след това ще лекуваме дълго и трудно.

Пълноценен сън. Мозъкът се нуждае от особено внимание. Той е командния център на организма. За това му е необходим пълноценен отдих. По време на съня се извършва преработване на информацията и изчистването на нервните клетки от излишни връзки и вещества. Продължителността на съня да е не по-малко от 8 часа, като трябва да си лягаме още днес, т. е. преди полунощ. От един до два часа през нощта мозъкът трябва да бъде във фаза на дълбок сън. Необходимо е да се спи в тъмно помещение. Използването на постоянно светещи цветни лампи е даже вредно.

Вода. Пийте достатъчно чиста питейна вода. В нея трябва да се съдържат микро- и макроелементи в ниски количества. 10-15% от необходимите минерални вещества ние си ги набавяме от питейната вода.

Това са прости и достъпни за всички неща. Не е нужен фанатизъм в нищо и крайности в ограниченията. Нужно е да се подхожда към всичко в зависимост от индивидуалните особености на организма и неговите потребности.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова