Медицински услуги
0898 817 037

Свежа мисъл до дълбока старост

zdravosloven jivotСега много се говори за дълголетие, все повече се увеличава средната продължителност на живота. Но това има смисъл само в случай, че човек съхрани своя ум, за да може да живее пълноценно и да се радва на по-дългия си живот.

Стареещият мозък активно се изучава и вече е ясно, че той по-добре се запазва, ако активно се ползва. У хората на умствения труд мозъкът е по-трениран, адаптивен и пластичен.

Стареещата с възрастта памет може да се укрепи. Достатъчно е малко да променим начина си на живот. В тази борба ще ни помогнат:

Балансирано храненеоптималният вариант е средиземноморската диета с умерена употреба на алкохол /чаша червено вино/, по-малко месо и месни продукти, преобладаване на зеленчуци, плодове, ядки, риба и зехтин. При българските условия е хубаво да се прибавят кисело мляко, мед и лютеница.

Кафекофеинът като психоактивно вещество и антиоксидант положително влияе на функционалните възможности на мозъка. Предотвратява развитието на дегенеративни процеси в сивото вещество и намалява риска от съдова деменция.

Отказване от пушенепушенето крайно отрицателно се отразява на съдовете, включително съдовете на главния мозък, и съществено повишава вероятността от развитие на съдова деменция.

Физическа активностдобрата физическа форма е защита от множество заболявания, включително деменция. Препоръчително е да ходите поне три километра на ден. Ще се подобри не само физическата ви форма, но и интелектуалните способности и паметта. Физическите натоварвания способстват за подновяването на нервните клетки в тази част на мозъка, която е отговорна за паметта и с това компенсират възрастовото им намаляване. Намерете 150 минути всяка седмица, за да се раздвижите. Още по-добре ще се отразят на вашия мозък по три километра ходене всеки ден.

–  Решаване на интелектуални задачивсяка година на университетско образование намалява риска от деменция с 10%. Неговата липса може да бъде компенсирана с изпълнение на разнообразни интелектуални упражнения: четене, решаване на кръстословици и ребуси, видеоигри, изучаване на чужди езици / най-добрата игра за ума/.

Социални контактиколкото е по-широк кръгът на социалното общуване, толкова повече се намалява риска от възникване на когнитивни разстройства.

Наличие на семействоблаготворно се отразява на интелектуалните способности. У хора останали сами в средна възраст рискът за възникване на деменция нараства седем пъти.

Избягване на стресови ситуациипродължителното въздействие на хормоните на стреса се отразяват неблагоприятно на висшата нервна дейност.

Слушане на музика, практикуване на различни видове танци, посещаване на музеи и изложби.

Невробика – гимнастика за ума

Американският невробиолог Лоуренс Катц е разработил гимнастика за ума, която активизира всички възприятия. Нейният основен принцип е разнообразието.

– Променяйте привичните маршрути – минавайте и пътувайте през непознати места, променяйте маршрута до работа. Това развива пространствената памет;

– Изпълнявайте обикновената си домашна работа и се придвижвайте в къщи със затворени очи. Това активира малко действащи сензорни участъци в мозъка;

– Внесете разнообразие в живота си. Посещавайте нови места, запознавайте се с нови хора, гответе по нови рецепти, по-често сменяйте местата на вещите у дома. Променете се и вие самият – нови дрехи, нова прическа или нов цвят на косата. Всичко ново помага да се поддържа мозъка в тонус;

– Правете с лявата ръка това, което правите обикновено с дясната /и обратно/. Това укрепва връзките между лявата и дясна половина на мозъка и развива нестандартното мислене и творческите способности.

Използвайте тези забавни упражнения, дори с риск да учудите някого. Изпълнявайки ден след ден рутинна работа почваме трудно да се съсредоточаваме върху новото: паметта отслабва, концентрацията на вниманието пада. Ако правим привичните дела по нов начин, на мозъка му се налага да строи нови връзки между нервните клетки или да възстановява изгубените. Правете упражненията весело и с добро настроение – положителните емоции много ще се харесат на вашия мозък.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова