Медицински услуги
0898 817 037

Непознатият топинамбур

топинамбур-при-сахарном-диабетеУ нас се нарича още земна ябълка. Близък роднина е на слънчогледа. На вкус наподобява крехък зелев кочан, но на франзузите им прилича на артишок. Родом е от Северна Америка. В Европа е пристигнал през 17 век.  По-късно с широкото разпространение на картофите незаслужено е забравен, въпреки че ги превъзхожда по-качества, не е капризен за отглеждане, не страда от вредители и болести.

По съдържание на някои витамини е по-богат от картофите, морковите и цвеклото 2-3 пъти. Съдържа витамин В1, В2, В6, С, РР, каротини /60-70 мг/100г/. Истински склад за минерали: калций, фосфор, магнезий, манган, натрий, калий, цинк. Сто грама съдържат 12 мг желязо, две трети от денонощно необходимото. За това е активен помощник при лечение на желязодефицитни анемии и в менюто на подрастващите. Активно акумулира от почвата силиций, който повишава еластичността на съдовите стени и намалява тяхната проницаемост.  Силицият е осем процента от сухото вещество.

Неговите белтъци съдържат всички незаменими аминокиселини, които не могат да се синтезират от организма, което го прави изключително пълноценна храна.

Въглехидратите на топинамбура се състоят от голямо количество инулин /17% от сухото вещество/, от който се получава фруктоза. При продължително приложение може да доведе до понижаване на кръвната глюкоза и подобряване на зрението. 11% от сухото вещество е пектин. В съчетание с инулина способстват за извеждането от организма на токсични вещества – свързват соли на тежки метали, токсини, радионуклиди, холестерол.

Това богато съдържание го прави подходящ за употреба и при здрави, и при хора страдащи от някои хронични заболявания и функционални нарушения.

–  Полезни свойства за храносмилателната система: стимулира отделянето на жлъчка и дейността на стомашно-чревния тракт, прави го по-устойчив към проникване на болестотворни бактерии и паразити, способства за образуването на нормална чревна микрофлора, стимулира кръвоснабдяването на лигавиците. Подходящ за употреба при стомашни язви и заболявания на дванадесетопръстника, червата, панкреаса. Облегчава гадене, киселини, горчив вкус в устата, колики, подуване на корема, запек.

–   Полезен е при: атеросклероза, хипертония, сърцебиене, исхемична болест на сърцето.

–   Може да бъде ценен помощник в борбата с излишните килограми, при подагра /сокът има противовъзпалително действие/, бъбречнокаменна болест, цистит, анемия, възстановяване след изтощителни заболявания.

Колкото и да е полезен един продукт, винаги ще се намерят хора с индивидуална непоносимост към него. В сурово състояние може да предизвика подуване на корема от газове. Това са единствените противопоказания. Както и за всичко останало, за да има максимална полза без вреда трябва да се консумира с мярка.

Земната ябълка освен сурова /най-полезна/, може да се приготвя по същите начини, както картофите. За разлика от тях тя се съхранява сравнително по-кратко време – в хартиени пликове две седмици най-много до един месец в хладилника. Замразена и по-дълго. Оставена в земята, тя може да се запази свежа цяла зима, дори и след замръзване. Може би за това  трябва да се казва зимна ябълка.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова