Медицински услуги
0898 817 037

Предизвикателство №3: Една седмица без газирани напитки

sparcly-juiceМилиони хора пият всекидневно газирани напитки без да се замислят. Те освен много калории  /250 мл кока-кола съдържа 105 ккал и 26,5 г захар/ съдържат и много химични добавки. Някои от тях могат да предизвикат зависимост и количеството на приеманата напитка да се покачва. А след многото калории идват и многото излишни килограми. Също проблеми със зъбите и храносмилателната система.

Опитайте една седмица без газирани безалкохолни напитки. Заменете ги с чиста питейна вода. Тя е много по-полезна и жизнено необходима за организма.

Колко са вредни газираните напитки?

Газираните напитки са безалкохолни напитки, които съдържат въглероден диоксид, захар, глюкозо-фруктозен сироп или изкуствен подсладител, множество оцветители и ароматизатори. Те са рекламирани като най-бързия начин за утоляване на жаждата, но е точно обратното. Консумирането им не утолява жаждата, а я засилва. Някои от съставките им могат да предизвикат зависимост с многократно увеличаване на приеманите количества. У хора с предразположение това може да предизвика проблеми със сърдечно-съдовата система.

Те са източник на празни калории без никаква хранителна стойност. Според американско изследване консумацията само на 355 мл газирани напитки дневно може да доведе до качване на теглото със седем килограма годишно. Наблюдавани са и доста по-драстични случаи. Фруктозата като подсладител повишава натрупването на мазнини в коремната област, намалява чувствителността на инсулиновите /резултат – диабет/ и лептиновите /резултат – затлъстяване/ рецептори, увеличава нивото на холестерола и мазнините в кръвта.

При така наречените диетични напитки някои от подсладителите стимулират апетита /аспартамът в началото е бил използван като стимулатор на апетита у свинете/. Не случайно сред техните любители е висок процентът на хората с наднормено тегло и метаболитен синдром . А доста често те са и любители на нездравословна храна.

Газираните напитки дразнят стомашната лигавица. Способстват за намаляване на калция в костите. А действието на многобройните Е-та и взаимодействието между тях никой не може да предвиди със сигурност. В последно време се обръща внимание на съдържанието на фосфати в храните и напитките. В газираните напитки те са в голямо количество. Фосфорът е безусловно необходим за дейността на живата клетка, но в по-голямо количество неговите соли могат да доведат до увреди на бъбреците, сърдечно-съдови заболявания, атрофия на скелетните мускули и до по-ранно и ускорено остаряване.

Оказва се в крайна сметка, че газираните напитки носят само негативи и няма дори и най-малка полза. Най-добре е да ги изхвърлим изцяло от употреба. Най-добрият заместител е чистата питейна вода.

Предизвикателство № 1 : Слез две спирки по-рано – Да изгорим 100 калории на ден чрез движение – отминало предизвикателство

Предизвикателство № 2 : Една седмица без fast food – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 3 : Една седмица без газирани напитки – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 4 : Една седмица без сладко – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 5 : Започни деня си с ритъм – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 6 : Една седмица без пържено – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 7 : Замени едно хранене с пълнозърнести храни -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук 

Предизвикателство № 8 :  Не пропускай закуската -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Ако сте преминали успешно през всички предизвикателства, вие вече сте поставили основите на здравослоното хранене и начин на живот. Остава само да приложите и последното основно правило, което е ключът към хубавата фигура и доброто здраве: Никога не преяждай!научи повече

Ако не сте успели да се присъедините към кампанията 100 калории по-малко на ден във Фейсбук, вие можете да преминете всички предизвикателства сами и да сложите началото на един по-здравословен начин на живот, който ще окаже положително въздействие не само върху фигурата ви, но и върху цялостното ви здравословно и психично състояние. С всяка изминала седмица ще се почувствате все по-бодри, жизнерадостни и в по-добра форма!

Собственото ни  здраве, добро настроение и по-малко килограми  зависят изцяло от нас, от направените малки, но добре дозирани и премерени усилия.

Ако имате нужда от индивидуална програма и двигателен режим, може да запазите своя час сега на тел. 0898 817 037

 

 

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова