Медицински услуги
0898 817 037

Как да умирим хиперактивните деца?

hipraktivni decaВсе повече изследователи получават резултати, потвърждаващи старата истина: храната и нейното качество влияят върху поведението на децата.

Да се познаят хиперактивните деца с дефицит на внимание не е трудно. Те не могат да останат незабелязани. Нито минута не остават спокойни: въртят се на стола, стават, тичат, пипат всичко. Не могат да изчакат реда си при обща игра, извикват отговора без да изслушат въпроса, лошо контролират своите реакции към заобикалящите ги и своите емоции.

Някои малки промени в храненето могат да помогнат да се намали тази свръхактивност.

–   Регулиране на проблеми със захарта. Американските учени при изследването на голям брой хиперактивни деца открили, че 74% от тях имат нарушения в метаболизма на глюкозата. Тези деца могат да дават реакция като изблик на необуздана енергия не само след консумация на захар и сладкиши, но и след плодови сокове.

–   Изключване на неправилно хранене. Пълното изключване от менюто на храни със синтетични консерванти, оцветители, ароматизатори, натриев глутамат, шоколад и кофеин за десет седмици е довело до забележимо подобряване на поведението у половината от наблюдаваните деца с хиперактивност.

–   Преодоляване на проблеми с магнезия. Дефицитът на магнезий е много разпространен, особено сред хората употребяващи много сладки храни и фаст-фууд и хранещи се неправилно.  Много лекарства, включително антибиотици, също изтощават запасите на магнезий в организма.

Деца между 7 и 12 години, получаващи по 200 мг магнезий на ден в Англия са демонстрирали значително намаляване на симптомите в сравнение с контролната група и собственото си поведение преди това.

Изхвърлете от менюто фаст-фууда и го заменете с храна, богата на магнезий – ядки /най-богати са бадемите/, семена, зърнени храни, бобови, печени картофи, банани, спанак и други зелени зеленчуци.

–   Достатъчно аминокиселини. Всичко най-важно в организма е построено от белтъчини.  Техните основни съставки аминокиселините са суровина за синтеза на тези невромедиатори, с които хиперактивните деца имат проблеми: допаминът е малко, а норадреналинът е в повече. По принцип децата трябва да получават пълноценно белтъчно хранене. Най-богати на пълноценни белтъчини са продуктите от животински произход – месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца. Основни доставчици на растителни белтъчини са зърнените храни и варивата. Колкото е по-натурална храната, толкова по-добре. Всяка фабрично обработена храна съдържа някакви добавки. Те се съдържат в саламите и кренвиршите, в сладоледа и някои кисели млека.

–   Храна за мозъкахолин и лецитин. Те са защитници на нервната система. Продуктите, богати на тези вещества, се смятат за храна за мозъка. Това са яйца, черен дроб, риба, мляко.

–   Витамини от група В. Натуралните млечни и месни продукти и пълнозърнести храни обезпечават организма с необходимото количество от тези витамини особено важни за нервната система. В някои опити само тяхното добавяне значително е повишавала способността на децата към обучение, понякога до пълно изчезване на сериозни поведенчески проблеми.

Спортът също може да помогне в това отношение. Спортовете с единоборства не са подходящи. Хиперактивното дете не може да усети границата между борбата и боя. Колективните спортове са подходящи след 12-13 годишна възраст, когато психологическото лечение вече е направило спазването на правилата сравнително възможно. Тогава може да се включат и дисциплини от леката атлетика /бягане, скачане, хвърляния/. Добре е да се практикуват спортове за издръжливост: плуване, ски бягане, кънки.

Другите основни методи за повлияване на хиперактивността, психотерапията и медикаментозното лечение, са обект на съответните специалисти.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова