Медицински услуги
0898 817 037

Картофена митология

kartofiЧесто може да се чуе репликата: „Никакви картофи, аз отслабвам! А картофите са нещо ужасно вредно и не съдържат нищо полезно”, всички кимат със съгласие. Но когато се разгледат всички твърдения на познавачите, се оказва, че повечето са митове.

Мит 1: Картофът не съдържа нищо полезно, само скорбяла и калории.

На практика химичният състав на картофа е доста по-богат: Калоричността на 100 грама картофи е доста скромна – 73 до 90 ккал в зависимост от сорта. Белтъчините са  2,4%, съдържат всички аминокиселини, които се срещат в растенията, със сполучливо съчетание на незаменимите лизин, метионин, треонин, триптофан, валин, фенилаланин, левцин, изолевцин.

Въглехидратите са от 16,6 до 19,2 %, представени предимно от полизахарида скорбяла.

Практически са без мазнини. Съдържат голямо количество вода – 76%. Целулозата в тях, както във всички плодове и зеленчуци, е важна за перисталтиката на червата, секрецията на смилателни ензими, извличане от организма на крайни продукти на обмяната.

Витаминното им съдържание не е за подценяване – витамини от група В (В1, В2, В3, С, К, Е).

Картофите имат голямо значение като източник на минерали – съдържат 1% минерални соли. Основно са представени от соли на калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, сяра, хлор и микроелементите цинк, бром, силиций, мед, бор, манган, йод, кобалт и други. Картофът е шампион сред зеленчуците по съдържание на калий, необходим за добрата работа на сърдечно-съдовата система. Повече калий съдържат само магданозът и чесънът, но с тях трудно можем да си доставим по-голямо количество.

Оказва се, че като съдържание на полезни вещества картофите не отстъпват и на известните като най-полезни зеленчуци.

Мит 2. От картофите се пълнее.

Да, както и от всичко останало. Тях ги отнасят към високовъглехидратните продукти и за това често ги изключват напълно от менюто си всички отслабващи, което не е правилно. Всичко се определя от количеството и начина на приготвяне. Неконтролируемото похапване на пържени картофки в комбинация с други пържени вкусотии сто процента ще доведе до напълняване и в това няма да са виновни картофите. Или изяждането на три супени чинии картофена яхния с 3-4 филии хляб. Човек може да преяде и с най-здравословната храна. И повечето от хората  изпускат факта, че трябва да се яде с мярка, колкото и да ни е вкусно. А мярката за картофите е два картофа, колкото кокоше яйце или за готвени ястия – колкото може да се побере в една чаена чаша.

Голямо значение има начинът на приготвяне. Ако 100 грама варени картофи съдържат 90 ккал, то приготвянето им по други начини може да повиши тяхната калоричност повече от три пъти, в зависимост от метода. А това вече съвсем не е подходящо за отслабващи.

Мит 3. Картофите са тежки за стомаха.

Наличната в картофите растителни влакна не са агресимни към лигавицата на храносмилателния тракт и не я дразнят. Приготвени подходящо те могат да се консумират от хора с гастрит, язва, подагра и бъбречни заболявания. Внимателно трябва да се употребяват от хора със захарен диабет и затлъстяване.

Мит 4. Ако се пържат със зехтин не са вредни.

Всяка пържена храна е вредна за организма. При пърженето са образува акриламид. Той не само дразни лигавицата на стомаха, но е и канцерогенен, защото предизвиква мутации в гените. Той се синтезира от захарите и аминокиселините при въздействие на високи температури. Не се образува при варене, задушаване и готвене на пара. Особено много от него се съдържа в хрупкавите корички. Консумирането на пържените продукти заедно със зеленчуци отслабва канцерогенното му действие.

От друга страна при пърженето 70% от мазнината може да се пропие в продукта, което многократно повишава неговата калоричност.

Мит 5. Картофът има много висок гликемичен индекс.

На практика той зависи от начина на приготвяне и варира в широки граници. Най-висок е при приготвяне на пюре, най-нисък при варени с кората картофи. Поради естествената трансформация на съдържащите се в него въглехидрати, гликемичния индекс на прясно извадените картофи е по-нисък от този на съхраняваните няколко месеца.

Картофите могат да присъстват на нашата трапеза в разумни количества и здравословно приготвени, дори и да следим за теглото си. Притежават повече положителни качества. Като единствено отрицателно трябва да се спомене съдържанието на соланин, който се намира в позеленелите и прораснали участъци. Те трябва да се изрязват.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова