Медицински услуги
0898 817 037

Докторът ми обясни, но аз не го послушах

doctor-amazedЧаст от пациентите често се оплакват, че предписаното от лекарите лечение не действа. Но когато се разровиш из ситуацията се оказва, че пациентът е внесъл свои корекции и вариации в лечението. Или е решил половината от лекарствата да не ги купува, или фармацевтът му ги е заменил с „по-добре действащи”, или ги е купил, но не ги е пил по правилата. Или някои други от препоръките ги е заменил по собствено усмотрение. Какво най-често не слушаме от лекарските препоръки?

1. Често пациентът разчупва таблетките, които са в специална обвивка, стараейки се да получи половинка или четвъртинка, вместо да купи таблетки със съответната доза. Или изсипва съдържимото на желатиновата капсула в лъжица, защото му е трудно да я преглътне. Най-често таблетките се покриват със специални обвивки, когато трябва да се защитят от действието на стомашния сок и да се задействат в червата. Нарушавайки покритието таблетката ще се разтвори още в стомаха, ще се инактивира и ефект от нея трудно може да се очаква.

2. Част от пациентите изобщо не приемат предписаните от лекаря лекарства и се лекуват с алтернативни методи. Ако болестта не е от категорията ”ще си мине само”, имате добри шансове да я превърнете в хроничен пожизнен проблем.

3. Част от пациентите не се отказват от вредните си навици по време на лечението, въпреки настойчивите препоръки на лекуващия лекар. В повечето случаи приемът на таблетки заедно с алкохол е несъвместимо, а понякога и направо опасно. Никотинът освен всичките си други „прелести” стеснява просвета на кръвоносните съдове и забавя достигането на лекарството до клетките. В отделни случаи само това стеснение може да предизвика заболявания или усложнения на съществуващите.

4. Някои, имащи се за много сведущи, пациенти самостоятелно си сменят медикаментите с други, по тяхно мнение по-добри. Все пак, за да можеш да го направиш, трябва да имаш някаква подготовка от рода на медицинско или фармацевтично образование. Не всички лекарства са взаимозаменяеми. Понякога лекарствата имат ефекти, които са неизвестни на пациентите и точно тях може да търси лекарят. Да не говорим за противопоказания и странични ефекти.

5. Доста от пациентите не спазват препоръчаният хранителен режим. Правилното хранене при някои болести може да е ключово при лечението им. А при други – да е единственото им лечение.

6. Лекарствата се приемат безразборно. Преди, по време или след хранене – при някои препарати това има важно значение. Не се спазват равните интервали между отделните взимания. Пропускат се приеми. Смисълът на приема в определено време на много препарати е да се постигне лечебна концентрация в кръвта и тъканите и тя да се поддържа на това ниво до постигане на лечебен ефект. В противен случай лекарството или няма да постигне пълния си ефект, или изобщо няма да има такъв. Това се отнася особено строго до приема на антибиотици, хормонални препарати (в това число и контрацептиви), захаропонижаващи средства, таблетки приемани при хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.

7. Приемане на медикаментите с различни течности – чай, кафе, плодови сокове, мляко. Всички изброени напитки са химически активни. В чая има танини, в соковете – плодови киселини, в млякото – калций. Те могат да се свържат с активните вещества на лекарствата, да отслабят действието им, да нарушат всмукването им или да ги свържат в неразтворими комплекси и те да се изхвърлят  без да упражнят някакъв ефект. А някои изобщо не са съвместими.

8. Повече от половината пациенти не приемат целия курс на лечение и го прекъсват при най-малкото подобряване на състоянието. Важно е не само да се отстранят оплакванията и острите прояви на болестта, но и да се подейства на нейната причина. Това не става толкова бързо. Облегчението, което настъпва след 2-3 дни прием на антибиотици, съвсем не означава, че всички микроби са загинали. Ако се прекъсне курса, оцелелите бактерии ще се оправят от удара, ще се размножат и ще получат устойчивост към антибиотика, който вие не сте допили. И следващия път той няма да подейства.

9. При някои заболявания рехабилитацията е особено важна. Но за болните тя е излишно утежняване на живота. За това те ходят няколко пъти и се отказват. Често се мотивират, че нямало ефект. От няколко процедури наистина не може да се очаква ефект. Трябва упоритост и настойчивост. Много по-лесно е да се пият хапчета.

10. Пациентите често пропускат да си направят контролните прегледи и изследвания, включително и тези след приключване на лечението. Те са необходими, за да се прецени състоянието на организма и ефекта от лечението. Някои болести не преминават безследно. Могат да се развият усложнения, чиито прояви в началото да бъдат много дискретни. Задачата на контролните прегледи е да ги улови в много ранен стадий, преди да са развили пълната си картина. Тогава е много по-лесно да бъдат лекувани.

Лечението на заболяванията е двустранен процес и усилия трябва да прилагат и двете страни. Небрежното отношение от страна на пациента, който не изпълнява никакви лекарски препоръки, може да компрометира лечението и на най-добрия лекар.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова