Медицински услуги
0898 817 037

Хранене при някои професии – трета част

Работа при вредни условия.

traktor-500x325Въпреки напредването на технологиите и роботизацията на производствата все още има места, където представителите на много професии контактуват с вредни вещества. Това се отнася за химици, работници в стъкларската промишленост, анестезиолози, фармацевти, селскостопански производители. В същия списък влизат и водачите на МПС, които предпочитат да пътуват със спуснато стъкло и представителите на пътна полиция. Замърсеният от газовете на колите въздух съдържа тежки метали и токсични съединения, които са губителни за здравето. Някои храни могат да помогнат за обезвреждането на тези вещества.

1. Съществуват продукти, които могат да инактивират вредните вещества или просто да ги извеждат от организма. Такава способност има морското зеле. 5% от неговите зелени листа се състоят от алгинова киселина – наречена природен утилизатор на вредни вещества. Алгинатите свързват някои активни съединения, а също и соли на тежки метали. Те преминават в инертно състояние и не могат да нанесат вреда на здравето.

2. Друг не толкова екзотичен продукт, който неутрализира вредните вещества е пектинът и изобщо фибрите, които се съдържат в плодовете и зеленчуците. На първо място тук са ябълките, бананите и цвеклото. Последното има наистина уникални свойства – съдържа няколко флавоноида, които свързват тежките метали. Образуват се инертни съединения, които се изхвърлят от организма. По същият начин действа и пектинът, като освен тежките метали свързва и изхвърля от организма и холестерола. Богати на пектин са още дюли, малини, цитруси.

3. Във сварените с кората картофи се съдържа особена форма на скорбяла, наподобяваща на мрежа, която улавя молекулите на различни вредни съединения – започвайки от нитратите  изавършвайки с канцерогени, които съдържат в основата си циклична въглеродна структура.

4. Отдавна се използва способността на млякото да неутрализира някои токсини.

Въпреки тези полезни свойства на храните не бива да се пренебрегват и личните предпазни средства, както често се случва.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова