Медицински услуги
0898 817 037

Проблеми при седенето на диета

posledstviya-dietaАко въпреки препоръките за промяна в начина на живот и хранене, вие предприемате някаква определена диета, не е чудно да получите някои не особено приятни странични ефекти. Те са толкова по-изразени, колкото по-ограничителна е диетата.

1. Запек. Една от главните причини – консумирате повече белтъчини и малко растителни фибри. Или въобще малко ядете – катастрофално ниската калорийност води до това, че няма за какво да се ходи в тоалетната.

Добавете в менюто половин килограм сурови зеленчуци. Те няма да ви увеличат значително калоража, но ще ви подобрят храненето и запека. И пийте повече вода.

2. Главоболие. При всяка диета има значително намаление на въглехидратите. Главоболието е признак, че мозъкът не си дояжда (поради това е и липсата на чувството за глад). „Безопасният” срок на главоболие при отслабване е 7-8 дни. След това организмът престава да се надява, че ще получи нещо сладко и почва да употребява за храна собствените си мастни запаси. Ако главоболието продължава и е съпроводено с бърза уморяемост значи, че вашата диета е твърде строга. Трябва бързо да преминете на друг режим на хранене с увеличаване на  дневните калории.

3. Проблеми с косата, ноктите и кожата. Появата на пърхот, чуплива и падаща коса, чупливи нокти, сива и безжизнена кожа означава, че във вашата диета има катастрофален дефицит на мазнини, аминокиселини, витамини и минерали. Прибавете риба в менюто. Тя няма да попречи на отслабването. Добавката на протеинови коктейли (качествени, от спортния магазин) и на витаминно-минерални комплекси е просто задължителна. Премислете дали подобна строго ограничителна диета няма да ви докара по-скоро болест, отколкото по-добро здраве. Преминете към по-лека диета,с която за по-дълъг период ще достигнете желания резултат, но която няма да се отрази разрушително върху здравето ви.

4. Студени крайници. Когато на организма му дават по-малко енергия, той започва да я изразходва по-икономично. На първо място за неизбежни нужди: дишане, сърдечна дейност и работата на вътрешните органи, връзковия апарат и мускулите, които ни държат прави. Повърхностните съдове на ръцете и краката не принадлежат към тези органи, за които е жизнено необходима енергията. Те се свиват, за да намалят енергийните загуби. Както за процеса на отслабване, така и за преодоляване на това е необходима физическа активност. Разумните натоварвания разширяват съдовете.

5. Често уриниране. При правилно отслабване трябва да се пие достатъчно вода. Плюс това при процеса на разпадане на мазнини, белтъци и въглехидрати се отделя също доста вода (на края те се разграждат на въглероден диоксид и вода). Това са нормални процеси и срещу тях не може да се направи нищо. Просто трябва да съобразите ежедневието си с тях.

Едва ли някой желае да усети неприятните странични ефекти на диетите. Дори и най-научно съставената диета има минуси. Най-вече тя ограничава приема на необходимите за здравето на вашия организъм вещества. По-добре е да преразгледате начина си на живот и режима на хранене и да коригирате това, което е възможно. В дългосрочен план това ще доведе до желания резултат. Бързите ефекти не са от най-здравословните и най-трайните.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова