Медицински услуги
0898 817 037

Опасностите на допинга

dopingДоста от посетителите на фитнес клубовете, а и от организирано спортуващите, гонейки бързи и значителни резултати, посягат към различни медикаменти, хранителни добавки и допинг. Повечето от медикаментите от забранителния списък се продават в аптеките. Следователно трябва да са добри. Но какъв е проблемът? Те са разрешени за употреба, но са за хора с конкретни заболявания, а не за здрави спортисти. Те не са направени за здрави хора, не бива да се прилагат в по-големи дози от предписаните и да се комбинират безразборно с други вещества. Именно последните препоръки не се спазват от употребяващите ги фитнес-маниаци. Което повишава многократно техните странични ефекти. Няма лекарство без странични ефекти и противопоказания. Когато лекарствата се пият без организмът да има нужда от тях, човек може да си причини сериозни увреждания, а ако е спортист – да си провали спортната кариера.

Хранителните добавки се смятат за напълно безвредни. Изцяло натурални. Чисти. Даващи невероятни резултати. Истината е, че няма никакъв контрол над тяхното производство и съдържание. Често те не съдържат само описаното на опаковката или има значителни разминавания в концентрацията. Най-опасното е, че нерядко съдържат опасни за здравето фармацевтични препарати, които по тази причина отдавна са забранени или екзотични билки с неясен ефект, който никога и никъде не е изследван. Но могат да увредят сериозно черния дроб, бъбреците и другите органи, до степен да е нужна дори трансплантация. Особено опасни са произведените в Китай, Юго-Източна Азия и Индия и продавани по Интернет и във фитнесите.. Така човек никога не е наясно какво точно приема и какъв ще бъде ефекта. И дали там няма да има забранена за спортисти съставка. Рискът си е твой.

Какво се случва със спортистите, които използват:

–   Стероиди – стероидите наистина правят мускулите по-големи и силни, но на каква цена? Ставаш зависим от тях, защото твоите собствени органи, които ги изработват, атрофират. Появява се акне и оплешивяване. Уврежда се сърцето и черния дроб, което може да доведе до внезапна сърдечна смърт. Ставаш агресивен, с постоянна смяна на настроенията и дори мисли за самоубийство. Нарастването на мускулите може да изпревари адаптацията на връзките и сухожилията и да се получат разкъсвания, които трудно и продължително се лекуват.

При момчетата атрофират тестисите, влошава се качеството на семенната течност, което ги заплашва с безплодие. Спадане на сексуалното желание и даже импотентност. Уголемяване на гърдите.

При момичетата се удебелява гласа, порастват брада и твърди косми по гърдите, гърба и ръцете. Цикълът става нередовен, което също заплашва с безплодие.

–   Еритропоетин – той спомага на организма да се снабдява с повече кислород. Но от по-големия брой червени кръвни клетки кръвта става гъста и лепкава, по-трудно минава през най-малките кръвоносни съдове. Може да се покачи кръвното налягане. Да чувстваш слабост, което не е много желателно, ако ти предстои тренировка или състезание. Най-опасна е вероятността да получиш запушване на някой кръвоносен съд, което се изразява в инфаркт, инсулт /дори на твоята възраст/ или поява на некроза някъде другаде по тялото.

–   Стимуланти – те ти позволяват да се състезаваш на предела на възможностите си, до пълно изчерпване. Но към тях се появява привикване. Могат да предизвикат безсъние и треперене, безпокойствие и раздразнителност, високо кръмно налягане и аритмия, инфаркт или инсулт.

–    Човешки растежен хормон – Той уголемява мускулите и костната система, прави те наистина силен и ускорява възстановяването. Но щастието не е пълно, защото има и странични ефекти, които не са за пренебрегване. Появява се акромегалия – болест, която води до уголемяване на крайни части от тялото /длани, стъпала, нос, челюсти/ с тяхната деформация. Уголемяване на сърдечния мускул с високо кръвно налягане и накрая със сърдечна недостатъчност. Уврежда се черния дроб, щитовидната жлеза, зрението.

–   Маскиращи средства – някои спортисти, които приемат допинг се опитват да се изчистят и да маскират действието му с употреба на диуретици. Страничните им ефекти определено не повишават постиженията, напротив намаляват ги. Диуретиците водят до световъртеж и даже до припадъци поради обезводняване и нарушения в електролитния баланс. Поради същите причини се появяват схващания на мускулите, смущения в сърдечната функция.

–   Марихуана – използването й е забранено за всички. Независимо дали си зависим или употребяваш от време на време, трябва да си наясно, че употребата й не влияе положително на интелектуалните ти възможности /за спортните изобщо не можем да говорим/. Поради атрофия на мозъчната кора се нарушава паметта, трудно се концентрираш, липсва ти мотивация. Появяват се хронични белодробни болести, включително до рак. Твърдението, че марихуаната е лек и безвреден наркотик е само мит.

–   Други наркотици – вярно е, че наркотиците като хероин и морфин намаляват болката, но ще можеш ли да победиш конкурентите си на терена, ако: станеш наркозависим, непрекъснато ти се гади и повръщаш, започнеш да губиш координация и концентрация, имунната ти система отслабне, функциите на дихателната и сърдечната система отслабват и се превърнеш в сянка на себе си. Няма просперирал наркоман, в която и да е област на живота. Ако останеш жив.

Ако наистина искаш да тренираш, за да бъдеш по-здрав и силен, допингът не е начина за това. В началото ефектът е бърз, но последствията са страшни и за цял живот.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова