Медицински услуги
0898 817 037

Японска гимнастика за мозъка

strong-brainЯпония държи световният рекорд по средна продължителност на живота /за мъже – 80 години и 86 години за жени/. За това мисля, че можем да се отнесем с доверие към японските препоръки за профилактика на старческите проблеми.

Проблемите с паметта са едни от най-разпространените оплаквания при възрастните хора и са от най-неприятните и затормозяващи в ежедневието. Повечето хора биха предпочели чрез пиене на таблетки да си възвърнат качествата на мозъчните функции на приемливо ниво. От това се възползват производителите на най-различни медикаменти и вълшебни хранителни добавки. За съжаление, никоя от тях не е доказала, че притежава достатъчна ефективност.

За да се съхрани работоспособността на мозъка възможно най-дълго или да се запази поне на изходното ниво са нужни редовни тренировки. Японските геронтолози са изяснили, че стареенето на мозъка започва още от 20 годишна възраст, но постоянните упражнения могат да забавят този процес и са разработили методика за тренировка на паметта.

1.   Смятане

Според тяхното мнение най-добрият начин за тренировка на мозъка е смятането наум. Когато смятате без калкулатор, на мозъкът му се налага да задейства обширни участъци в двете полукълба. По-добре е да се смята бързо – при решаване на прости примери на скорост мозъкът е по-активен, отколкото при размишляване над сложни математически задачи дълго време. Оптимално е решаването на 50 прости примера на ден от учебника за началното училище, колкото може по-бързо.

Смятането наум позволява не само да се натовари достатъчно мозъка, но и подобрява процеса на запомняне.

Оценка

–  Ако за решаване на 50 примера ви трябва една минута или по-малко, то вашият мозък работи на пълна мощност и влошане на паметта в скоро време не ви заплашва.

– 1,5 минута – има към какво да се стремите, но активността на вашия мозък е над средната.

– 2 минути – задължително са ви нужни ежедневни тренировки.

2.   Четене

Правете редовни упражнения за запомняне на думи – постарайте се да запомните колкото може повече думи за 2 минути.

3.   Писане на ръка и четене на глас.

Тези упражнения е нужно да се провеждат поне за 10 минути пет пъти в седмицата. При изследвания на доброволци страдащи от старческа деменция, след шест месеца занимания е постигнато спиране на развитието на болестта. У контролната група, които не са се занимавали, паметта и интелектуалните способности за това време са се влошили.

Тези занимания е най-добре да се провеждат сутрин след лека закуска.

Има и други начини да си потренирате мозъка. Важното е да правите нещо.

Невробика – аеробика за невроните

След японската ще разгледам и американската гимнастика за мозъка, разработена от Лоуренс Кац и Манинг Рубин.

За да се активизират нервните клетки трябва постоянно да се тренират: ярки емоции, едновременна работа на няколко от осезателните органи, нови впечатления, нестандартни начини за решаване на привични задачи.

Тренировката на паметта се започва със стимулация на обонянието с помирисване аромата на кафе, чай, подправки, етерични масла, цитрусов аромат.

Упражнения от невробиката, които ще ви помогнат да мислите ясно във всяка възраст:

– Решавайте главоблъсканици, ребуси, кръстословици.

– Затворете очи, когато се занимавате с привична работа.

– Сменете ръката, с която вършите всекидневни неща.

– Опитвайте се да разгадаете обърнати наопаки фотографии и надписи.

– Започнете да учите чужд език. Доказано е, че това е най-ефективния метод за стимулиране на мозъка.

Всичко което е различно от седене на дивана ще ви помогне да поддържате вашето тяло и вашия мозък в добра форма по-дълго.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова