Медицински услуги
0898 817 037

Прекаляваме с полезното – продължение

Прекаляваме с полезното - продължениеМед

Главният страничен ефект при предозиране е разстройство на храносмилателната система. Този метал има и други токсични ефекти. Не се препоръчва специален прием при хора над 50 години.

Цинк

Препаратите с цинк не рядко предизвикват коремни колики и гадене. Най.често това се случва при приемане на гладно или с малко количество храна. При големи количества цинкът препятства усвояването на медта и нейния дефицит. Всичко това води до увеличаване на холестерола в кръвта. Желязото и цинкът негативно влияят върху усвояването си един на друг. Това може да доведе до анемия.

Селен

Той има не малко токсични ефекти. Първи признаци за хронична интоксикация със селен са пораженията мърху косата и ноктите. Често това се съпровожда с отрицателно влияние върху нервната система и много от биохимичните реакции в организма. Това се получава при постъпване само на 0,85 мг селен на ден. Освен това селеновият сулфид е канцероген, другите съединения на селена нямат такъв ефект.

Силиций

Данни за токсичността му при вътрешна употреба у човека са малко, но у животни нерядко предизвиква задръжка на растежа и промени в съдържанието на минерални вещества в кръвта. Основните му негативни ефекти се проявяват при вдишването му.

Никел

Известно е канцерогенното действие на никела при вдишване. Предизвиква при контакт с кожата алергия. При животни, приемащи никел вътрешно, по-често се наблюдават мъртвораждания или раждане на деца с ниско тегло.

Бор

При животни негативно влияе върху репродуктивната система, предизвиква малформации у ембрионите. У хора тези ефекти не са наблюдавани, но не е излишно да сме внимателни. В доброволци приемането на 10 мг бор дневно за 4 седмици е увеличило съществено съдържанието на женски полови хормони у мъже. Това може да повлияе на репродуктивната система.

През есента, когато разнообразието на плодове и зеленчуци е най-голямо, се чуват съвети как да се запасим с витамини за цяла зима. За съжаление на любителите да дават съвети, по-голямата част от витамините трябва да приемаме всекидневно, защото те много бързо се извеждат от организма.

По принцип само мастноразтворимите витамини – А, Д, Е и К, и още витамин В12 могат да се натрупват и да образуват депа. Те се намират само в продукти от животински произход и не можем да говорим за създаване на някакви витаминни запаси през лятото и есента. Могат да създават малки запаси и останалите витамини от група В и витамин С, но те се задържат за кратко.

Най-парадоксалното е в това, че със способността да се създават запаси о тези витамини са свързани и плюсове, и минуси. Съществува опасност от тяхното предозиране. За щастие при нормално хранене това практически не се случва. Необходими са големи отклонения в храненето. Те нерядко се срещат и при любителите на витаминни и всякакви хранителни добавки. Най-много странични ефекти се наблюдават при продължително редовно приемане на витамин А и витамин Е.

Не по-малка вреда могат да нанесат големи количества продукти, съдържащи витамин К. При ред хора те могат да повишат съсирваемостта на кръвта и да увеличат риска от тромбози с неприятни последствия: инфаркти, исхемични инсулти, тромбемболии, тромбози при разширени вени. Предозиране не се препоръчва при лица с хипертония, пушачи, при висок холестерол, затлъстяване, захарен диабет втори тип.

Съвременното виждане за допълнителното приемане на витаминно-минерални добавки се различава от до сега битуващите сред населението схващания. Трябва да сме внимателни към всичко, което ни се предлага като някаква панацея, която ще ни излекува от всички болести, ще ни подмлади и ще забави остаряването ни, въпреки нашият не много здравословен начин на живот.

 

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова