Медицински услуги
0898 817 037

Тренировка и настроение

trenurovka-sutrinИнтензивните физически натоварвания могат да станат действено лекарство против лошото настроение и стреса. Учени от Университета  в  Манчестър направили експеримент с две групи доброволци – първата тренирала с умерено натоварване, а втората само 20 минути , но до отказ. Именно участниците във втората група съобщили за най-високите положителни емоции след тренировката. Този факт се обяснява първо, с по-голямото ниво на отделените „хормони на радостта” – ендорфините, които са призвани да защитят организма от умора и мускулна болка. Второ, с повишената самооценка – след подобна тренировка човек се чувства горд за себе си: „Мога да го направя!”

Изследванията в Университета в Мериленд установили, че физическите упражнения намаляват нивото на тревожност и трескавата възбуда у неспокойни хора. С помощта на специални тестове и анализи определяли нивото на тревожност и безпокойство у доброволците, а след това едната група се отправила към спортната зала, другата прекарала половин час в тишина и спокойствие. Именно у първата група се намалили значително тревожността и възбудата. Освен това редовните тренировки намалявали тревожността и болезнено чувствителните реакции към различни фактори не само след натоварването, но и за по-дълъг период от време – до две седмици. Този ефект е бил наблюдаван само след 4-5 занимания.

Изследователите от Университета в Шербрук (САЩ) смятат, че физическите натоварвания са сходни по ефект с антидепресантите. Главният регулатор на човешкото настроение – серотонин, който е невромедиатор (предава импулси между нервните клетки) се изработва от аминокиселината триптофан. При стрес серотонин се синтезира недостатъчно. За това много от антидепресантите спират процесите на разграждане на серотонин в мозъка, за да бъде той повече. Оказва се, че всяко физическо натоварване действа по същия начин – повишава нивото на серотонин като стимулира неговото изработване и спира разпада му. Допълването на лечението на депресия с физически натоварвания с 23% повишава действието на антидепресантите. Достатъчни са от 15 до 30 минути упражнения на ден.

Има още две обяснения за това как физическите упражнения намаляват нивото на стреса и повишават настроението. Тези две състояния са свързани с повишаване на нивото на кортизола, който се изработва от надбъбречните жлези в отговор на различни стресови ситуации. Ако при това положение човек започва активно да се движи, нивото на кортизола се снижава, защото той започва активно да се използва в процеса на обезпечаване на енергия за движещите се мускули. Другият фактор е дълбокото и учестено дишане при натоварване, което обезпечава по-голямо количество кислород за всички органи, включително и за мозъка. И човек забравя за унинието, страховете, безсънието. Поради тази причина е препоръчително поне част от физическите упражнения да се провеждат извън фитнесите и спортните зали.

Ходенето пеша е отличен начин за успокояване и за придобиване на по-позитивен поглед върху живота. При изследване с ред психологически и интелектуални тестове на група жени на средна възраст, водещи слабоподвижен начин на живот, на всяка една от тях е препоръчан режим на движение във вид на ходене. След няколко седмици тестовете са повторени. Оказало се, че колкото повече жената е ходила, толкова по-малко са били признаците на депресия, толкова по-устойчива е била към стрес и по-бързо се е справяла с интелектуалните задачи. Някои от участничките престанали да забравят различни дребни неща от ежедневието, по-успешно почнали да решават битовите си проблеми, включително засягащи семейните взаимоотношения.

Така че, можем да добавим към мотото: „Движението е живот!” и „Движението е добро настроение!”

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова