Медицински услуги
0898 817 037

Бананите – вкусни и полезни

bananБананите отдавна престанаха да бъдат недостъпна екзотика за нас. Те се превърнаха в добър помощник в борбата със сезонния недостиг на витамини.

Един среден по размер банан съдържа около 30г въглехидрати, 3г фибри, обезпечава 25% от денонощната потребност на организма от витамин В6, 13% от дневната нужда от калий, 15% от витамин С и манган и 10% от мед и биотин. Съдържат предостатъчно витамин А, витамин Е, магнезий.

За ползата от бананите:

–  Ако се занимавате със спорт или физическа работа – бананите ще ви дадат енергия и ще повишат тонуса на организма.

–   Ако не искате да имате проблеми със сърцето и съдовете – калият укрепва сърдечния мускул, нормализира кръвното налягане, предотвратява развитието на хипертония.

–   Ако имате проблеми с храносмилането – фибрите подобряват процеса на храносмилане, служат за профилактика на дисбактериозата, почти не съдържат киселини и могат да се консумират от хора, страдащи от гастрит с повишена киселинност.

–  Ако често сте подвластни на стреса – витамин В6 подобрява работата на нервната система и помага да устоите на стреса.

Колкото е по-жълт банана, толкова повече въглехидрати има в него. Тези, които искат да отслабнат трябва да предпочитат недозрели плодове или да се ограничат с половин банан /въпреки захарите той е за предпочитане пред шоколада и сладкишите за закуска между основните хранения/. В зелените банани въглехидратите не се усвояват в тънкото черво и попадайки в дебелото служат за храна на полезната микрофлора. Но зелените банани могат да предизвикат подуване на корема и не трябва да се консумират повече от два наведнъж.

Зелените банани имат невисок гликемичен индекс /40/ и не предизвикват рязко покачване на кръвната глюкоза и за това не са така опасни за отслабващите. Но ако вашата цел е да си повишите работоспособността предпочитайте жълт или даже презрял банан. За да се увеличи банановия ефект съчетайте го с белтъчни продукти. Те ще усилят благотворното действие на въглехидратите върху нервната система, но няма да повишат рязко кръвната глюкоза. А това означава, че зарядът от бодрост ще продължи по-дълго, ще има възможност тази енергия да се употреби за ежедневната дейност и за удоволствието от банана няма да се разплащаме с излишни килограми

Зелените банани ще узреят след няколко дни без да се намалят техните полезни качества. Всички банани се берат леко недозрели и те узряват по време на транспорта, отделяйки малки количества етилен. Този газ стимулира узряването им. Ако искате те по-бързо да узреят, сложете ги в един плик с ябълки – те също изработват етилен.

Представителите на всеки пол имат свои причини да обичат бананите. На мъжете те помагат по-бързо да натрупат мускулна маса. Имат много магнезий, който прави мускулите релефни, въглехидрати, даващи енергия за тренировки, и калий, който повишава издръжливостта. Освен това магнезият повишава качеството на спермата. Ако изяждате даже по един банан на 2-3 дни това не само подобрява качеството на спермата, но и продължителността на ерекцията.

Дамите също има защо да обичат бананите. Те подобряват транспорта на кислород към кожата, а това подобрява цвета на лицето и обновяването на клетките. Жълтите плодове подобряват работата на бъбреците и намаляват задръжката на течности в организма, а от там и целулита , и цялостния вид на лицето. Така че ако сте прекарали безсънна нощ по-добра закуска от бананите няма да намерите. А за да се справите с малките бръчици ще ви помогне маска от банан, жълтък и сметана.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова