Медицински услуги
0898 817 037

Да живеем по-дълго и без болести

zdravosloven-jivotПо-рано се смяташе, че дълголетието зависи изцяло от гените. След разшифроването на човешкия геном и последните изследвания върху генетичния материал на дълголетници учените стигнаха до извода, че гените определят продължителността на живота не повече от 50% /според някои от 25% до 35%/. Следователно гените са не повече от половината и по-малко от причините някой да живее без болести дълго и да изглежда млад, а друг на 35 години да изглежда като баба си. Повече от половината от факторите на младостта и здравето зависят от нас самите. По данни на антиейдж-медицината всеки човек може да си добави от 4 до 15 години живот над средностатистическия. Това добре го демонстрират японците и исландците. За удължаване на младостта трябва от нещо да се откажем и нещо да направим ново. Такава стъпка ще сработи във всяка възраст. Но колкото по-рано почнем да си променяме навиците, толкова повече години ще си прибавим.

Доста хора цял живот активно се стараят да си увредят здравето и да си скъсят живота и когато преуспеят в това започват да търсят различни чудодейни начини, магически китайски билки и елексири, екзотични способи за „детоксикация” /в разрез със здравия разум/, за да се подмладят. А нещата са елементарни и не са необходими скъпоструващи таблетки и незнайни билки.

Какво ще ни помогне да си удължим живота?

Достатъчен сън

Той удължава живота с 5-6 години и помага да изглеждаме по-млади с 5-10 години. Добър сън означава, че вие ставате от леглото отпочинали и бодри, а не жертва на недоспиване и половин ден клюмате с глава. Важно е да си лягате „още днес”, т.е. преди полунощ и да спите спокойно и дълбоко между полунощ и 4 часа сутринта. През това време най-активно се изработва хормона мелатонин, който участва в регулацията на обмяната на веществата и предпазва организма от развитие на много възрастови заболявания.

Отказване от пушене

Привичната кутия цигари на ден за 5 години отнема 3 години от живота. Ако се откажете от пушенето след година получавате 3 години здрав и активен живот плюс. А колко по-добре ще изглеждате е извън тази тема. Общо непушачът ще живее 15 години по-дълго.

Физическа активност

Пет половинчасови разходки, кросове или други аеробни тренировки на седмица ще ви добавят 10 години здраво дълголетие. Всекидневната сутрешна гимнастика за 10-15 минути ще удължи живота ви с 3-6 години. Струва си да помислите за това.

Ежедневен смях и добро настроение

Не се стеснявайте да се радвате на живота и на най-дребните неща – това ви прави по-устойчиви към стреса и връща загубените години.

Поемане на нужното количество вода

Водата представлява до 70% от нашето тяло. С възрастта нейното количество намаляваи трябва да се постараем да пием чиста питейна вода в достатъчно количество според годините и здравословното ви състояние. Водата ще регулира обмяната, която се извършва във водна среда. Това ще добави още 5 години здрав живот.

Намаляване на употребата на захар

Наднорменото увлечение към сладки неща ни съкращава живота с 4 години. Преминете на зеленчуци и несладки плодове, богати на фибри и други полезни вещества. 25 г фибри на ден и си осигурявате още 4 години здраво дълголетие.

Намаляване на употребата на много мазни храни с храната и увеличаване на белтъчините

Превишаването на употребата на мазнини над 10% от порциона ни отнема 4 години живот. И обратното, употребата на оптимално количество белтъчини /0,8-1 г на килограм тегло/ е твърде полезно. Именно те са строителния материал на нашия организъм. С възрастта е по-добре месото да се заменя с млечни продукти и риба.

Тези прости правила ще помогнат на вашата генетика да осъществи максималната продължителност на живота, заложена в нея. Ще ви помогнат да изживеете един дълъг здрав и пълноценен живот, без да имате нужда от шепа хапчета всеки ден.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова