Медицински услуги
0898 817 037

Ходенето удължава живота

polojitelni-efekti-ot-hodene-peshaВ нашите клетки работи особен брояч, който отчита времето на техния живот. Това са теломерите-защитните накрайници на края на хромозомите, които се скъсяват при всяко делене на клетката. Теломерите могат да се надстрояват – това прави ензима теломераза, но тя е активна само в стволовите и раковите клетки.

Има много изследвания, които свързват дължината на теломерите с биологическата възраст и предразположеността към различни заболявания – рак, сърдечно-съдови заболявания, деменция, диабет.

Колкото са по-дълги теломерите в хромозомите, толкова по-голям е потенциалът на човек за дълголетие и здраве. Най-дълги са те у столетниците. Но опитът да се удължават, активизирайки ензима теломераза  не е безопасен, свързан е с риска клетката да се прероди в ракова.

За това резултатите, получени от учените в Калифорнийския университет са удивителни. Изследванията показали, че теломерите могат да се удължават много лесно, без никакви биохимични въздействия – само с промяна в начина на живот.

Рецептата за удължаването им: правилна диета, физическа активност, контрол върху стреса, социална подкрепа. А дългите теломери означават по-малко болести и дълъг живот.

В продължение на пет години специалистите провеждали наблюдения и изследвания. Пациентите, които променили своя начин на живот, включили в своето меню много плодове и зеленчуци, зърнени храни, намалили количеството на мазнини и захар. Започнали физически упражнения или просто ходили не по-малко от 30 минути дневно. Предприели мерки да се научат да контролират стреса с помощта на йога, медитация и други способи. Също посещавали сеанси на групова терапия, където получавали социална подкрепа.

Контролната група не внесла никакви промени в начина си на живот.

Резултатите удивили даже изследователите-в групата на пациентите преминали към здравословен начин на живот за пет години теломерите са се удължили средно с 10%. При това, колкото повече промени е имало в начина на живот, толкова по-дълги са станали теломерите.

В същото време в контролната група теломерите за пет години са се скъсили с 3%.

В предишно изследване, в което участниците са променяли начина на живот само за три месеца в техните клетки е открито повишаване активността на теломеразата. Сега това е потвърдено за по-дълъг период от време и е още едно обяснение защо здравословният начин на живот удължава живота.

Няколко други фактори водят до ускорено скъсяване на теломерите. Те могат да бъдат избегнати или поне значително коригирани. Това са тютюнопушенето, нарушена обмяна на веществата, хроничен стрес, нисък социален статус, социална изолация, фобиите. Изненадващо при изследвания се е оказало, че безпокойството заради предвиждане на бъдещи стресове и неблагоприятни събития също води до ускорено скъсяване на теломерите и ускорено стареене. А оказаната помощ на други хора прави организма по-устойчив към силен стрес.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова