Медицински услуги
0898 817 037

Да опазим здравето на гръбначния стълб

grabnachen-stalbГръбначния стълб е основната опора на човешкото тяло. Той винаги изпитва някакво напрежение. По данни на Световната здравна организация около 90% от хората  поне веднъж през живота си са изпитвали болка в гърба. Какво я предизвиква и можем ли да направим така, че веднъж появила се, тя да не се превърне в хронична?

Най-уязвимата и най-често предизвикваща проблеми част на гърба е кръстът. Той е и най-подвижната част на гърба и носи по-голяма тежест. Причина за оплакванията най-често са проблемите с мускулите на гърба или самият гръбначен стълб. До тях водят няколко вредни навици.

1. Статично-динамични натоварвания. Рязко повдигане на тежки предмети, особено без сгъване на коленете, резки движения и усуквания на тялото, въртене, скокове. Това претоварва мускулите на гърба и може да предизвика разтягане, разкъсване на влакна, спазъм. От друга страна редовното им  използване води до увреда на хрущялните структури на гръбначния стълб – междупрешленните дискове и малките стави на прешлените, чиято основна задача е да амортизират натоварването, което пада върху гърба при движение. Но ако то е много голямо, дисковете и хрущялите се травмират. При редовното повторение даже на неголеми травми, хрущялната тъкан постепенно губи своята еластичност и цялост. Поразяват се междупреленните дискове с възможно притискане на излизащите от там коренчета на нерви, съпроводени от силна болезненост. Засягането на хрущялите на малките стави на гръбнака предизвиква болка при минимално движение, възпаление и спазъм на мускулите. На този фон болката често става хронична. Винаги повдигайте тежки предмети с приклякване, използвайки за това и мускулите на краката, а не натоварвайки само гърба.

2. Продължително фиксирано положение. Целодневно седене в офиса и пред телевизора, продължително пътуване с автомобил, професия свързана с продължителна работа в неудобна поза на гърба. Мускулите се пренапрягат, намалява тяхното кръвоснабдяване, а следователно – тяхното хранене и снабдяване с кислород. Седящото положение е свързано със значително натоварване на кръста. Особено вредно е да се седи с наклон напред (към екрана на компютъра), защото се нарушават естествените кривини на гръбначния стълб. Често при изправянето се случва да се притиснат коренчетата на нервите със силна болка. Затова банална, но актуална е препоръката да се правят прекъсвания в работата и раздвижване. Желателно е да се седи изправен, с прав ъгъл в коленните стави и таза. Екранът на компютъра да се инсталира в подходяща позоция. Не е излишно работния стол и седалката на колата да се оборудват с подходящи ортопедични възглавнички.

3. Наднормено тегло. Излишните килограми са допълнителен товар, който постоянно носим върху себе си. Не го отчитаме, но той натоварва цялото ни тяло, включително гръбначния стълб с неговите дискове и стави, който е основната ни опора. За това у пълните хора по-често, отколкото у слабите възникват проблеми с гърба. Постарайте се да отслабнете. Намаляването на теглото трябва да става постепенно, без жестоки диети. Храненето трябва да бъде рационално и балансирано, задължително с по-малко калории, отколкото изразходваме през деня. Физическата активност трябва да бъде съобразена със здравословното състояние и количеството наднормено тегло. Твърде интензивната физическа активност по-скоро ще навреди, ако се приложи още от началото (не само на гръбначния стълб, но и на ставите). Започнете с не сложна гимнастика, бързо ходене, плуване, за да привикнете с редовни натоварвания и да укрепите мускулния корсет на гърба. Това ще се отрази добре не само на фигурата ви, но и на оплакванията от гърба.

4. Преохлаждане. През зимата при туризъм, чистене на сняг или друга работа на открито, на човек му става топло, хвърля горните дрехи и си преохлажда гърба. Това може да доведе до рефлекторен спазъм на мускулите, който е много болезнен. Опасна е не само работата на открито, но и твърде лекото облекло. Модерните къси якенца с оголен кръст и корем и твърде плитките панталони, са пряк път към проблеми с кръста. Дрехите трябва да са подходящи за времето. Навличането също не е особено за препоръчване.

5. Неправилно използване на популярни методи за оздравяване на гърба. Неправилно и не индивидуално подбрани физически упражнения могат само да навредят на здравето на гръбначния стълб. Те може да са много добри за други хора и други ситуации, но да не подхождат за вас. Такива са: висове с последващо слизане от лоста със скок, прекаляване с упражненията с щанга, рязки движения с тежести. Не започване на навременно адекватно на вашето състояние лечение. Разчитане, че мануалната терапия и други алтернативни лечения ще оправят работата. Ако болката не минава за три дни, по-добре се обърнете към лекар.

Болките в гърба рано или късно идват, колкото по-късно по-добре. С възрастта деформациите на гръбначния стълб са неизбежни. Това е цената, която плащаме за изправеното ходене.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова