Медицински услуги
0898 817 037

Къде да търсим витамини през зимата?

ribaКогато зимата трайно се настани по нашите земи, а плодовото изобилие на есента остане далече назад е особено важно да въведем в менюто си повече продукти, богати на витамини. Какво може да се купи на пазара през този сезон?

Мандарини

Най-важният и празничен плод на зимата. Най-полезното му свойство е голямото количество витамин С. Други важни съставки са витамини Д, К, В1, В2, полезни минерали и етерични масла. Благодарение на този състав мандарините се борят със сезонната авитаминоза, повишават имунитета и са много полезни при простуда. Дори не много могат да понижат повишената температура, да облегчат кашлицата и да подобрят храносмилането и настроението.

Но мандарините дразнят бъбреците и стомашната лигавица. За това трябва да се съблюдава умереност при консумацията им. Ако имате проблеми със стомаха, бъбреците, черния дроб и жлъчката по-добре е да се откажете от тях. Те съдържат и достатъчно количество захар.

Останалите цитрусови плодове – портокали, грейпфрути, лимони, киви, също съдържат богат набор от витамини.

Кисело зеле

Още един важен източник на зимни витамини. То не само съхранява полезните вещества от прясното зеле, но и ги увеличава под действието на полезните бактерии. Киселото зеле е от най-богатите на витамин С продукти, съдържа също витамини от група В, А, Е, РР, биотин, много полезни минерали и микроелементи – калций, магнезий, фосфор, натрий, калий, желязо, йод, цинк, манган. Киселото зеле повишава имунитета, усилва стресоустойчивостта на организма, активира и нормализира обмяната на веществата, изработването на червени кръвни телца, снижава нивото на холестерола, укрепва сърцето, активира работата на червата. И не само помага при махмурлук, но и възпира процеса на опияняване.

Пуйка

Нейното месо се смята за най-диетичното и качественото. Съдържа голямо количество витамини А и Е, много малко холестерол. Превъзходно се смила и лесно се усвоява. По съдържание на желязо пуешкото месо превъзхожда пилешкото и даже говеждото, а неговият калий и калций много добре се усвояват. Съдържа оптимален процент мазнини. Полезно за профилактика на ставни заболявания, остеохондроза, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и анемия.

Авокадо

Авокадото е един от най-хранителните плодове – 140 ккал/100г. Съдържа много полезни мазнини, които снижават нивото на холестерола и са важни за усвояването на важни витамини и минерали, особено на витамин А и калций. Съдържа още витамин Е, витамини от група В, калий.  Препоръчва се за поддържането на красотата и здравето на кожата.

Морски продукти

Налични са по магазините целогодишно. Съдържат голямо количество добре усвояем белтък и множество полезни вещества – витамини А, С, РР, В-комплекс, йод, калций, магнезий, калий, натрий, фосфор, желязо, незаменими мастни киселини.

Могат да се намерят и много други продукти, с които да разнообразим зимното меню  /нарове, райска ябълка/ и които незаслужено игнорираме.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова