Медицински услуги
0898 817 037

Най-мръсните неща около нас

Навсякъде е пълно с бактерии. Но много хора ще се изненадат, като узнаят, че най-мръсните неща, до които се докосваш всеки ден, се намират на най-обичайни места или направо в дома ни. И следващия път трябва да си помислиш дали да не си измиеш ръцете след като си ги пипал.

1. Брави на врати и прозорци. Материалите, от които са направени, обикновено са с идеята да имат антисептичен ефект, но тази защита не е винаги ефективна. Особено това се отнася до по-стари производства.

2. Дръжката на хладилника. Колко често тя се мие щателно с добре почистващ препарат? В най-добрия случай няколко пъти годишно. А тя често е заразена с бактериите, които живеят върху домашните птици и продукти от свинско месо. Хората обикновено взимат шунката от хладилника, правят си сандвич и я слагат обратно без да си измият ръцете.

3. Бутоните на автоматите за кафе. Те са мръсни, колкото монетите. Едва ли някой някога изобщо ги почиства.

4. Бутоните за превключване на светофарите. Да си предсавим за секунда колко хора на ден ги докосват. Върху тях са намерени дрожди, бактерии и плесени.

5. Банкомати. Върху техните бутони са намерени бактериите, които заразяват обществените тоалетни. Когато си въвеждаш кода си представи, че прокарваш ръка по края на тоалетната чиния в обществената тоалетна.

6. Мобилен телефон. Неговата повърхност е по-замърсена от тоалетната чиния. Телефоните са топло мясти и върху тях има множество пролуки, където спокойно могат да си живеят бактериите. Намерени са дори стафилококи, които могат да причинят всичко – от кожни инфекции до менингит.

7. Бравите от вътрешната страна на тоалетните кабинки. Ако тоалетната чиния се измива при всяко ползване, то бравичката едва ли се чисти често. А тя се ползва още преди човек да си е измил ръцете. За това не го пропускайте.

8. Бутончетата на асансьора. Те се ползват от много хора, а никога не се чистят.

9. Везните за самообслужване в супермаркетите. Върху тяхната клавиатура процъфтяват всички намиращи се върху немитите плодове, зеленчуци и всички останали продукти бактерии.

10. Дръжките на количките в супермаркетите. Учени от Университета на Аризона са намерили върху тях повече бактерии, слюнка и даже фекалии, отколкото в обществените тоалетни, телефоните и различни дръжки.

11. Дръжките на ескалаторите. Милиони хора ползват метрото и търговските центрове годишно. Дали някой почиства това, за което се държим?

12. Дамската ви чанта. Ако си спомните всички места, където сте я поставяли през деня, на секундата ще започнете да я почиствате.

13. Пари. Колкото е по-малък номиналът на банкнотата, толкова са повече върху нея разнообразни бактерии.

14. Клавиатури на обществени компютри, дори и на собствения в къщи.

15. Детска площадка. Няма нищо по-мръсно от нея. Десетки деца се хващат за всичко наред, плачат, може да повръщат, плюят, да им тече кръв от носа. И рядко някоя майка ще извади кърпичка, за да избърше изцапаното от детето й. За изцапаното от стопанствени и безстопанствени животни да не говорим.

Повечето от изброените места няма как да избегнем.

Спасението:

– Мийте си по-често ръцете, ако нямате възможност използвайте салфетки;
– Избягвайте да се пипате по лицето;
– Почиствайте все пак някои от горните места, където е възможно;
– Не си слагайте чантата върху масата;

Пожелавам ви късмет в борбата с микроскопичните врагове.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова