Медицински услуги
0898 817 037

Уникален зеленчук – целината. Защо я подценяваме?

celinaУникалният зеленчук не ни позволява да стареем, помага при отслабването и справянето със стреса. При другите зеленчуци консумираме само определена част, при целината всичко, от корените до листата, е годно за храна, полезно за здравето и вкусно.

В това растение се съдържат много важни минерали: калий, натрий, цинк, калций, желязо, фосфор, магнезий; витамини: витамин С, витамини от група В, РР, Е, провитамин А и други полезни вещества. Благодарение на това изобилие целината ни зарежда с енергия, положително въздейства на състоянието на кожата, косата и очите, благоприятства за по-бързото зарастване на рани. Нейни съставки влияят благоприятно върху състоянието на ставния хрущял, повишават устойчивостта на клетките към вредни въздействия и следователно се предполага, че могат да забавят процесите на стареене. В корените освен етерични масла и витамини се съдържат вещества с противоракова активност.

При умора и депресия целината ободрява, придава енергия, повишава настроението. При всички повишава работоспособността, нормализира съня, успокоява нервната система, понижава напрежението и помага за нивелиране на негативните последствия на хроничния стрес, на който всички сме подложени.

Целината има едно малко известно свойство – помага да се понесат по-леко горещините. Преди излизане на слънце е достатъчно да изпиете чаена лъжичка сок и ще съхраните бодростта си за дълго.

Едно от главните ѝ свойства е да почиства добре храносмилателната система. Тя има леко слабително действие, стимулира изработването на стомашен сок, ускорява преработването на храната и очистването на стомашно-чревния тракт. Има диуретичен ефект и подобрява водно-солевата обмяна и отоците.

Като ниско калориен продукт може да окаже съществена помощ при нужда от намаляване на телесното тегло. Като профилактика на затлъстяването може да се пие сок от целина до половин чаша прясно изцеден сок дневно. Още по-стимулиращо и здравословно  действие има, ако се смеси с други сокове – от моркови, зеле, ябълки, цвекло.

Като основа на нискокалорийни режими за отслабване може с успех да се включи супа от целина. Към нея се добавят плодове и зеленчуци, понякога млечни продукти и месо. Нискокалорийната лека храна може да се допълни със салата от целина, ябълки, моркови, ядки /разбира се без дресинги и топинги/. В отличие от много зеленчуци целината през цялата година запазва ценните си биологически качества.

Но внимателно с по-големи количества целина, ако имате язва, гастрит или други заболявания на храносмилателния тракт, които изискват по-щадящо хранене.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова