Медицински услуги
0898 817 037

Навици, които пазят ставите

pazene-staviАртрозата е едно от най-разпространените заболявания. Практически разностепенни изменения в ставите след 50-60 години има у почти всички хора. Колко ще бъдат изразени и силно ли ще влошат качеството ни на живот зависи до някъде от нас самите. Ако искате артрозата да се изяви възможно най-късно, да бъде леко изразена и да прогресира по-бавно е нужно да се спазват няколко прости правила.

1. Не претоварвайте ставите. Артрозата се развива, защото с възрастта се нарушава обмяната на веществата в хрущяла, нейното естествено възстановяване се забавя, а разрушаването ѝ се ускорява. Това е главната, но не единствена причина. Артрозата по-често възниква и по-тежко протича при тези, които редовно претоварват ставите по време на работа или спорт. Това води до микротравми в хрущяла, които дълго регенерират. Ако това се случва постоянно е голяма вероятността хрущялът по-бързо да започне да се разрушава. Избирайте спортове, в които преобладават физиологичните по обем движения.

За това е важно да се редуват работа и отдих и да се избира адекватно натоварване. Особено опасни за ставите са вдигането на тежести, скокове, бързо бягане, всички натоварвания свързани със силно разтърсване в областта на ставите.

2. Спазвайте техниката за безопасност. Тласък за развитие на артроза могат да станат не само редовните микротравми, но и единични големи травми – счупвания на кости, разтягане на връзки и сухожилия, изкълчвания, увреди на менискусите. Никой не е застрахован, но те особено често се случват на тези, които не спазват техниката за безопасност.

Ако сте решили да започнете или да изпробвате нов вид спорт, първата тренировка задължително трябва да бъде с инструктор, който ще ви научи как правилно да изпълнявате упражненията и как правилно да падате.

Във всекидневието избирайте устойчиви и удобни обувки, които не се пързалят през зимата.

И помнете, че всички правила за безопасност в производството не са написани просто така и не трябва да ги пренебрегвате.

3. В свободното време се разхождайте, а не седете пред телевизора. При недостатъчност на движенията се влошава кръвоснабдяването на ставите и тяхното хранене и възстановяване. Мускулите около тях, които ги стабилизират, не се тренират и губят тонус. Хрущялът трудно издържа даже неголямо натоварване и може да се увреди.

4. Само 30-40 минути ходене на ден намаляват тези рискове. Ходете с комфортно за вас темпо. Плуването също е много полезно за ставите: то ги тренира, но не ги претоварва.

Ограничаване на физическата активност може само при изостряне на артрозата. Но и тогава трябва да се изпълнява специална гимнастика.

5. Не преяждайте. Наднорменото тегло е от най-важните фактори за поява на поражения в коленните и тазобедрени стави. Натоварването върху тях се увеличава и хрущялът се износва по-бързо.

На първо място огледайте менюто си и го приведете в съответствие с рационалното и балансирано хранене, своите килограми и нивото на физическото натоварване. Във всички случаи намаляването на килограмите ще облегчи симптомите на артрозата.

6. Не практикувайте твърде строги диети. За естественото възстановяване на хрущяла са нужни хранителни вещества. Ако се храним твърде малко те няма да стигат за всичко и това ще увеличи риска от артроза. Особено вредни са монодиетите и диетите с екстремално ниска калорийност.

Ако искате да съхраните ставите си здрави, храненето трялва да бъде разнообразно и пълноценно. Задължително е да се получават от храната всички витамини и минерали /много важни са сяра, калций и селен/. В менюто трябва да има достатъчно пълноценен белтък и ненаситени мастни киселини.

Навреме се консултирайте с лекар. Артрозата е необратимо заболяване, но съвременното лечение може да спре разрушаването на хрущяла за дълго време. Но трябва да се приложи на най-ранен стадий, за да има ефект. Не трябва да се търпи болката в ставите, надявайки се, че тя ще изчезне от само себе си. Обърнете се към специалист, когато се появят първите симптоми: чувство на скованост сутрин и едва след това се появява болката.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова