Медицински услуги
0898 817 037

Да преживеем зимата здрави и в добро настроение

zdrava-prez-zimataПрез зимата ни очакват епидемии от вирусни инфекции и грип, недостатъчно слънчева светлина и свързаната с това депресия. Но спазвайки някои прости правила имаме всички шансове да не се разболеем и да продължаваме да се радваме на живота  и на зимното очарование.

В студеното време вирусите ни заобикалят от всякъде и е невъзможно напълно да се защитим от контакта с тях. Но е напълно реално да го ограничим. А ако укрепим и имунната си система, така че тя да дава отпор на всички врагове на нашето здраве, да избегнем заболяване няма да е много сложно.

Най-главното е да намерим един час за разходка. Движението на свеж въздух укрепва организма и стимулира имунната система. Рискът да хванем инфекция на улицата е нищожно малък, стига да не се разхождаме на многолюдни места. Ако това е наложително може да си сложите маска, но тя трябва да се сменя на всеки три часа.

Важно е лигавиците на устната кухина и носа да бъдат достатъчно влажни, те са първата бариера на пътя на вирусите и бактериите. Следете да приемате достатъчно течности и да не се обезводнявате. Няколко пъти на ден може да правите гаргара с разтвор на морска сол или чай от лайка. Обзаведете се с домашен овлажнител на въздуха.

Въздухът в помещенията не трябва да застоява – проветрявайте няколко пъти на ден, оптималното е на всеки час.

По-често си мийте ръцете като използвате бактерицидни сапуни или салфетки. Това ще намали два пъти вероятността да се заразите. Следете за ръцете си, за да не се докосвате несъзнателно до лицето си, особено устата и очите.

Говорете от разстояние повече от два метра с колеги, които не изглеждат много здрави.

През зимата денят е къс, в организма се увеличава синтеза на хормона на съня мелатонин, а производството на хормона на радостта серотонин рязко се намалява. От е умората, сънливостта, рязка промяна на настроението. Пак ще помогне разходката. За един час навън дори при мрачно време пак ще си набавите дневната норма от ултравиолетови лъчи /някои честоти преминават през облаците/.

В къщи не икономисвайте електричеството – нека бъде светло. Живият огън на камината или свещите създава добро настроение. Добавете в живота си повече цветове: ярки плодове, ярки цветни съдове, забравете за сивото и черното – нека дрехите ви бъдат във весели цветове.

Храната е важна част от антидепресивната и антивирусна  програма. Консумирайте храна, която ще повиши изработването на серотонина – съдържаща аминокиселината триптофан /банани, шоколад, сирене/, ненаситени мастни киселини /морска риба, зехтин, ленено и орехово масло/, витамини Д и Е /растителни масла, пълнозърнести продукти, мляко, яйца, месо, черен дроб/, цинк.

По принцип няма продукти, които да потискат имунитета. Главното, което го  намалява е дисбаланса в храненето. Много витамини и други компоненти на храната влияят върху имунитета и ако някой от тях е дефицитен рискът да хванем респираторна инфекция се увеличава. Смята се, че големи дози витамин С възпрепятства вирусните инфекции. На практика помагат не големите, а обичайните дози, но само при хора, които имат дефицит на този витамин. Това важи и за всички други витамини и хранителни вещества. За това в това време на годината трябва да се храним пълноценно, балансирано и разнообразно. Зимата не е време за драстични диети, в които почти винаги нещо липсва. Нискокалорийната диета също отрицателно влияе на имунитета, особено ако има недостиг на белтъчини. Разбира се, преяждането няма да повиши защитните ви сили.

Действайте разумно и умерено и се наслаждавайте на зимата. Всеки сезон има своето очарование.

offer-dr-qnakieva-individualna-dieta

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова