Медицински услуги
0898 817 037

Предизвикателство №7: Замени едно хранене с пълнозърнести храни

palnozarnesti-hraniСъвременният човек все повече предпочита рафинираните продукти. Смята, че те са по-добри и по-подходящи за по-високия му стандарт на живот. И в повечето случаи не знае, че колкото са по-преработени храните, толкова повече са лишени от техните полезни качества. Колкото е по-бял хлябът, толкова по-малко полезни вещества са останали в него, а той се превръща в чисти калории. Колкото е по-черен и пълнозърнест и по-близко до природата, толкова е по-богат на белтъчини, витамини, минерали, фибри и е толкова по-полезен.

Изхвърлете белите брашна от менюто си. Освен излишни килограми те могат да ви донесат и неприятности с храносмилателната система. Консумирайте предимно пълнозърнест хляб или продукти, направени от пълнозърнести брашна. Това не е трудно да се направи и ще допринесе само полза за вашето здраве.

Защо да замениме белия хляб с черен/пълнозърнест?

Хилядолетия храната на хората е била богата на растителни продукти. Нашите предшественици са консумирали много зърнени храни, листа, стъбла, грудки, коренища, плодове, ядки, предимно в суров вид и, разбира се, храна от животински произход. В развитието на човека се е оформила храносмилателна система, приспособена към обемни, баластни вещества в ежедневната храна. Промишленото преработване на продуктите допринесе за промяна и отдалечаване от онова природосъобразно хранене, което е било характерно за човека дълго време.

Съвременните усъвършенствани мелници силно олющват зърното, премахват обвивките и зародиша. Брашната, които произвеждат са свръхрафинирани и все по-бедни на  белтъчини, витамини, минерали и растителни фибри. Тези вещества се съдържат именно в премахнатите части на зърното.

Цялостното зърно съдържа 60-80% въглехидрати, 7-14% белтъчини, незначително количество мазнини в зародиша, доста макро- и микроелементи – 1,2 до 3,7%, целулоза. При нормално смесено хранене с пълнозърнести  храни се осигурява не по-малко от 1/3 от дневните белтъчини. Въглехидратите – главно скорбяла, са разположени във вътрешната част на зърната, а белтъчините – в зародиша и обвивките. Когато те се премахнат остават само въглехидратите. С обвивките се изхвърлят и ценните и нужни на организма микроелементи – калий, фосфор, магнезий, калций и не по-малко нужните растителни фибри /влакнини/.

Под наименованието растителни фибри се разбират съставки на храната, най-често растителни, които не се смилат от храносмилателната система на човека. Но те не са излишен баласт. Те са много необходими за правилното функциониране на тънкото и дебелото черво, за здравословния баланс на чревните микроорганизми, за обмяната на веществата, за регулярната дейност на редица органи и системи, в това число ендокринната система и т.н. Със своя обем те влияят на механорецепторите на лигавицата и стимулират перисталтиката на червата, тяхната моторна функция. Въздействат върху секрецията на жлезите в лигавицата на стомашно-чревния тракт и върху големите храносмилателни жлези. Понижава броя на анаеробните микроорганизми и нормализират нарушения баланс. При недостиг на растителни влакнини в храната /прекалено рафинирана храна, предимно бяло брашно, малко плодове и зеленчуци/ води до забавяне на чревната перисталтика, удължава се времето за преминаване чревното съдържимо, хроничен запек и свързаните с него хемороиди и редица други заболявания – дивертикулоза на червата, единични и множествени полипи, рак на дебелото черво. Това е и един от факторите за нарастване на честотата на редица съвременни болести – затлъстяване, хиперлипопротеинемии, захарен диабет втори тип, сърдечно-съдови болести.

Целулозата е най-разпространеният представител на фибрите и най-разпространеното органично вещество на Земята – 50% от въглерода на растенията се намира включен в този въглехидрат. Тя е полимер на глюкозата, абсолютно неразтворима във вода. Човешкият организъм не произвежда ензими, които могат да разграждат целулоза. Единствено някои бактерии в червата могат да я разградят.

Необходимият минимум от влакнини е 25 г дневно. Населението в напредналите страни консумира по-малко от 15 г и това е в основата на редица оплаквания от страна на храносмилателната система. В Англия 35% от населението над 60 години страда от дивертикулоза на тънкото черво, в Уганда – един човек от триста на съответната възраст.

Пълнозърнестият хляб освен ценните растителни белтъци, витамини и минерали ще допълни менюто ни с достатъчно количество фибри. Сто грама хляб съдържат 8,5 г фибри. Нека той стане част от всекидневното ни хранене.

Предизвикателство № 1 : Слез две спирки по-рано – Да изгорим 100 калории на ден чрез движение – отминало предизвикателство

Предизвикателство № 2 : Една седмица без fast food – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 3 : Една седмица без газирани напитки – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 4 : Една седмица без сладко – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 5 : Започни деня си с ритъм – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 6 : Една седмица без пържено – отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Предизвикателство № 7 : Замени едно хранене с пълнозърнести храни -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук 

Предизвикателство № 8 :  Не пропускай закуската -отминало предизвикателство – виж повече съвети тук

Ако сте преминали успешно през всички предизвикателства, вие вече сте поставили основите на здравослоното хранене и начин на живот. Остава само да приложите и последното основно правило, което е ключът към хубавата фигура и доброто здраве: Никога не преяждай!научи повече

Ако не сте успели да се присъедините към кампанията 100 калории по-малко на ден във Фейсбук, вие можете да преминете всички предизвикателства сами и да сложите началото на един по-здравословен начин на живот, който ще окаже положително въздействие не само върху фигурата ви, но и върху цялостното ви здравословно и психично състояние. С всяка изминала седмица ще се почувствате все по-бодри, жизнерадостни и в по-добра форма!

Собственото ни  здраве, добро настроение и по-малко килограми  зависят изцяло от нас, от направените малки, но добре дозирани и премерени усилия.

Ако имате нужда от индивидуална програма и двигателен режим, може да запазите своя час сега на тел. 0898 817 037

 

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова