Медицински услуги
0898 817 037

Излишните килограми разрушават ставите

nadnormeno-teglo-staviЗатлъстяването най-често се свързва с повишен риск от захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания. Това е така. Но почти винаги се забравя за още едно сериозно последствие от него – риска от поражения на ставите, който в този случай нараства четири пъти. И се сещаме едва, когато болките в ставите почнат да ни затрудняват.

Като правило излишните килограми създават допълнително натоварване върху опорно-двигателния апарат, особено върху гръбначния стълб, тазобедрените и коленните стави. Логично е, може да се сравни с денонощно носене на една допълнителна раница с различна тежест: при някои са 10 кг, при други 40. Без минута почивка. Всеки излишен 0,5 кг тегло увеличават натоварването на гръбначния стълб и ставите. Способства за по-бързо развитие на дегенеративни промени в тях, като на първо място страда хрущялът. С неговото разрушаване и изтъняване започват да страдат и другите ставни и околоставни елементи – синовиалната обвивка на ставата, прилежащата кост, сухожилия и мускули. След различен период от време това може да завърши с хроничен болкови синдром като израз на ставните нарушения.

Ако страдате от наднормено тегло и ви безпокоят болки в гърба и ставите, трябва незабавно да вземете мерки да отслабнете, преди разрушаването на ставния хрущял да е напреднало. То не може да бъде върнато назад, но може да се намали скоростта на увреждане на ставата.

1. Най-важната препоръка е: Незабавно /не от понеделник, от първи или от новата година/ започнете да правите нещо по въпроса. Колкото и да е трудно, е по-добре за здравето във всяка посока.

2. Плавно започнете да балансирате храненето си. Намалете употребата на сол, прости въглехидрати /захар и сладкиши/, алкохол, мазнини / мазно месо и риба, птици с кожата, сланина, мазни колбаси, растителни масла и краве масло, високомаслени млечни продукти, консерви, майонеза, сладкарски изделия/. Намалете порциите до нормалния им обем, хранете се по-често с по-малки количества. Така ще избегнете чувството на глад, който ви заставя да преяждате.

3. Поддържайте адекватна за вашето здравословно състояние  физическа активност. Най-подходящ вид за страдащите от затлъстяване и най-лесно за организация е бързото ходене. Не по-малко от половин час на ден. Друг подходящ спорт е плуването и аквааеробиката поне по 40 минути в началото с постепенно нарастване на продължителността. За да бъде ефективно отслабването, увеличаването на физическото натоварване трябва да става за сметка на продължителността и обема на заниманията, а не за сметка на нарастване на тяхната интензивност.

При излишно тегло с проблеми със ставите не са подходящи спортни занимания      с бягане и скокове. Те ще увеличат натоварването на ставите.

4. Прием на хондропротектори. Докато излишното тегло не е нанесло големи щети върху ставите започнете да приемате комбинирани хондропротектори. Те са  строителен материал за ставния хрущял и стимулират неговото възстановяване. Ще спомогнат за забавянето на прогресията на ставните увреди, но чудеса не могат да се очакват.

Най-доброто лечение е профилактиката. В случая недопускането на затлъстяване. За съжаление, когато човек констатира, че е доста напълнял, това вече се е отразило върху неговия организъм. Поне тогава вземете мерки. Винаги може да направите нещо добро за вашето здраве.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова