Медицински услуги
0898 817 037

Фет-бърнър – напразна надежда? – 1 част

izgaryane-mazniniМного хора в гонитбата на красива и стройна фигура се надяват на таблетка-чудо. При това чудото трябва да се случи лежейки на дивана с пакетче чипс в ръка. И производители и търговци при това търсене произвеждат и предлагат съответните чудеса. На солидни цени.

Фет-бърнърите /или изгарящите мазнини препарати/ се рекламират нашироко из Интернет. И се радват на голям интерес и от страна на бодибилдърите, и особено от страна на позатлъстелите ни съвременници.

В зависимост от състава и от предполагаемите действия могат да се разделят на няколко вида.

Термогенни комрлекси. Съдържат компоненти, които би трябвало да ускоряват метаболизма, да потискат апетита, да стимулират централната нервна система и да повишават температурата на тялото. Към тези компоненти се отнасят кофеин, екстракг от гуарана /който е също кофеин/, холин, хидроксилимонена киселина, таурин, екстракт от зелен чай, екстракт от грейпфрут, кайенски пипер и други. Въпреки, че всички са растителни продукти и следователно по мнението на производители и търговци са безвредни, някои от тях в много високи дози, което не е рядко явление, могат да нанесат значителна вреда върху здравето при недоказани ползи. Те не се препоръчват на хора с проблеми с щитовидната жлеза, аритмия, хипертония и други сърдечни заболявания /при тях високите дози кофеин не са желателни и могат да влошат състоянието/, оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт, тежки чернодробни и бъбречни заболявания, включително до органна недостатъчност. Екстактите от зелен чай със съдържание от 700 мг епигалокатехин галат при това няколко пъти дневно /в една чаша чай се съдържат 50-150 мг/ могат да нанесат тежки увреждания на черния дроб. Те вече се нареждат сред най-честите причини за това, като никъде няма предупреждение за повишено внимание. Освен сърцебиене и повишено кръвно налягане могат да предизвикат гадене, повръщане, безсъние, нарушено храносмилане.

„Липотропни” изгарящи мазнините препарати. Съдържат L-карнитин /него ще разгледам отделно/, лецитин, инозитол, метионин, хром. За нито едно вещество от последните четири няма доказан особен ефект. Отях се очаква да помагат в преноса и утилизирането на мастните киселини, да регулират мастната обмяна в клетката, да намаляват катаболизма, да защитават сърцето и съдовете от претоварвания. Как ще действат по посочения начин, остава тайна. Те поне нямат странични ефекти.

Диуретици. Извеждат излишните течности от организма  и така намаляват теглото. Но това не може да се смята за отслабване. Имат краткотраен ефект и при престараване с тях организмът може да се обезводни и да настъпи електролитен дисбаланс /най-често в нивата на калия и натрия/, което е нежелателно при всички, особено при хора със сърдечни, бъбречни и ендокринни заболявания.

Анорексици. Те трябва да потискат определени центрове в главния мозък и да намаляват чувството на глад и така да помагат да се издържи диетата. Но при всички препарати, които бяха разрешени за употреба, се откриха тежки странични ефекти и всички бяха изтеглени от пазара. Това не означава, че не могат да се намерят в непроверени китайски добавки за отслабване. Тяхното приемане означава игра със собственото здраве.

И не забравяйте!

Върху всички упътвания пише, че ефект от фет-бърнърите може да се очаква само при съблюдаване на рационално и балансирано хранене и редовна физическа активност. Ако при тяхната употреба не следите за собственото си хранене, преяждате и водите слабоподвижен начин на живот, то ефектът ще е практически нула. А ако прилагате тези прости правила, то няма и да имате нужда от препаратите за отслабване. Килограмите макар и бавно, но сигурно ще тръгнат надолу. Класическа и елементарна рецепта. Но защо за всички е толкова трудно да я следват? И се търсят „вълшебни” хапчета, чудо диети, специални тренажори, които така и си стоят под леглото.

Част 2 – Фет-бърнър – напразна надежда? – L-карнитинът

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова