Медицински услуги
0898 817 037

Богатство в орехова черупка

orehcheВ последно време всички търсят всевъзможни отвъдморски чудеса, а забравят тези, които винаги сме имали в нашата градина. Понякога най-добри за нашето здраве са най-простите неща. В това число орехите. Те толкова отдавна са ни познати, че дори не им обръщаме внимание, освен ако не се отнася за правене на сладкиши. Там те са основен играч.

Зрелите орехи са висококачествен хранителен продукт. Плодът е източник на много хранителни вещества – пълноценни белтъчини 15%, ненаситени мастни киселини 45% (алфа-линолева, линоленова), витамин А, витамин РР, каротиноиди, витамин С (незрелите плодове го съдържат повече от шипките), витамини от група В, голямо количество витамин Е, витамин К, мед, цинк, йод (особено ако са съвсем пресни), калций, калий, сяра, алуминий, магнезий, желязо, фосфор, кобалт, манган. Ореховото масло се смята за рекордьор по съдържание на витамин Е и омега-3 (това са единствените ядки, които ги съдържат) и омега-6 мастни киселини, които съставляват до 77% от него. А витамин Е е един от най-силно действащите антиоксиданти.

Както за всяко хубаво нещо, винаги има и едно но… Орехите са много калорични – 648 ккал/100г. Това няма как да не е така при 65 г мазнини. За това могат да се препоръчат не повече от три-четири ореха на ден, с които да обогатим храната си. Но и те са достатъчни. Разбира се, трябва строго да си сметнем и калориите им в ежедневния порцион.

Изследване на диетолозите от Калифорнийския университет показало малко изненадващ резултат: оказало се, че калоричните орехи способстват за понижаването на наднорменото тегло и нормализират нивото на холестерола в кръвта. Това е свързано с високото ниво на полиненаситените мастни киселини.

Същото изследване показало, че орехите са истинска храна за ума. Те подобрили мозъчните функции на възрастни хора. Подобрили се показателите на теста за изследване на коефициента за интелигентност, тестовете за памет, увеличила се скоростта на обработка и оценка на информацията, повишила се концентрацията на вниманието. И всичко това при употреба само на 15 г орехи на ден.

Въпреки че са ценен и вкусен продукт, те не са подходящи за всички. Орехите са противопоказани при индивидуална непоносимост. Те съдържат много растителни белтъчини, които могат да провокират алергични реакции, уртикария, астматичен пристъп, анафилактичен шок. Не трябва да ги употребяват хора, страдащи от кожни заболявания, например псориазис, екзема и невродермит. Противопоказани са при заболявания на червата, задстомашната жлеза и при повишена съсирваемост на кръвта. При по-голяма консумация могат да предизвикат дразнене на лигавицата на устата.

Като спазваме мярката и не прекаляваме можем да извлечем всички ползи от вкусните и полезни ядки.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова