Медицински услуги
0898 817 037

Сирене с плесен

kakamber-sireneНе всеки продукт, покрит с плесен, се смята годен за храна. Сиренето с плесен е не само съедобно, но и полезно. При умерена употреба.

Не всяка покриваща сиренето плесен е пригодна за храна. Не сравнявайте Рокфор със залежалото плесенясало сирене в хладилника, чиято полза е съмнителна. За приготвяне на сирене с плесен се използват специални чисти култури от сиренени плесени, които за всеки вид сирене са различни.  Те са се появили в резултат на човешката дейност и в процеса на многогодишен изкуствен отбор. Под тяхно действие сиренето придобива допълнителни свойства.

1. Подобрява усвояването на калция. Както във всички млечни продукти, и сиренето съдържа много калций. Но благородната плесен съдържа и вещества, способстващи неговото усвояване. Така организмът ще получи много повече калций от сиренето с плесен, отколкото от същото количество бяло сирене.

2. Предпазва от отрицателното действие на ултравиолетовите лъчи. Синьото сирене съдържа вещества, които стимулират производството на меланин в човешката кожа.

3. Обогатява организма с протеини. Съдържа протеин повече от еквивалентно количество месо или риба.

4. Намалява ферментативните процеси в червата. Сиренените плесени, попаднали в червата, създават благоприятна среда за размножаването на полезните бактерии, потискат процеса на ферментация.

5. Влияят добре на сърдечно-съдовата система. Плесените предотвратяват сгъстяването на кръвта, препятстват образуването на тромби и намаляват риска от инфаркти и инсулти.

6. Съдържат пантотенова киселина (витамин В5). При неговият дефицит се появява бърза уморяемост, отпадналост, нарушение на съня и депресия.

7. Съдържа богат състав от аминокиселини.

В природата няма нищо само положително. Ключът се крие в мярката. А тя е 50 грама дневно. При консумиране на по-големи количества могат да се получат и неочаквани ефекти.

–   Спорите на плесените потискат собствената микрофлора на червата.

–    Всяка плесен съдържа вещества, предизвикващи алергия, а и сирената без друго спадат към по-високо алергенните продукти (съдържат много белтъчини).

–     Меките плесенясали сирена са среда за размножаване на листерии, които предизвикват тежки инфекции.  Ако обикновен здрав човек може да ги понесе без големи вреди, то у бременните могат да предизвикат тежки последствия – аборти, аномалии в развитието на плода, преждевременно раждане.

Как да изберем качествено сирене?

Мекото сирене с плесен е нежно по структура, но не се разпада.

Ако в сиренето има повече плесен, отколкото е самото сирене, това значи, че е изминало доста време от неговото производство и плесента е изяла сиренето. Не го купувайте, все пак целта ни е да ядем сирене.

Свежите бели сирена имат едва доловим нежен аромат на гъби.

Младите сирена с бяла плесен са покрити с нежен бял пух. На презрелите и старите се появява жълтоват или оранжев налеп.

Как да го съхраняваме?

Сирената с благородна плесен са живи продукти, които бързо съзряват и променят качествата си. Температурата на съхранение е от 4 до 6 градуса (Сирене Бри до -20), влажност около 95%.

Сиренето трябва да бъде опаковано във фолио или пергаментова хартия. В противен случай, както всяка жива плесен, тя ще се разпространи из хладилника и ще доведе до разваляне на другите продукти.

Меките сирена с нежен аромат не слагайте в близост до силно миришещи храни – риба, лук, друго сирене. Те бързо ще попият страничния аромат и ще променят вкуса си.

Не трябва да се забравя, че върху сиренето с благородна плесен може да се появи и не толкова благородна, както на всички останали продукти. Твърдите сортове могат да се спасят като се изреже поразеният участък. Меките, за съжаление, трябва да се изхвърлят. Спорите на лошата плесен са микроскопични, лесно проникват в порестото сирене и дори да се изрежат видимо поразените участъци, те остават.

Сиренето с плесен е достижение на човешката цивилизация. И както всичко човешко не е безспорно. С него може да си разнообразим храненето, но не бива да прекаляваме. Да не го превръщаме в символ на социалния си статус и да не ставаме негови роби.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова