Медицински услуги
0898 817 037

Хранене при някои професии – пета част

Натоварване на очите.

microscopeРаботата с дребни детайли оказва гибелно влияние на очите. Това добре го знаят часовникари, шивачки, художници-миниатюристи, учители, проверяващи купища тетрадки. Работата на компютър, особено с бързо сменящи се фигури, също се отразява неблагоприятно на зрението. Как с храната да се помогне за запазване на добро зрение?

1. Важен елемент за успеха е витамин А. Той се съдържа практически във всички червено и оранжево оцветени плодове и зеленчуци. Но тънкостта тук е не само в неговото количество, но и в неговата усвояемост. Витамин А се отнася към мастноразтворимите витамини, следователно в червата той се усвоява само в присъствието на мазнини. Ако изядем суров морков, то в организма ще се усвои почти нищо от витамин А, защото няма да има водач, който да му помогне да преодолее клетъчните бариери. Това е възможно само в присъствието на мазнини и морковът трябва да бъде подправен с олио или друга хранителна мазнина по вкус.

2. Същата ситуация се наблюдава и при плодовете. За тях може да се препоръча прибавяне на млечнокисели продукти или разбита сметана. Само в такъв случай ще се усвои витамин А.

3. Неотдавна беше открита зависимост на остротата на зрението от съдържанието на желязо. При неговият недостиг човек започва да вижда по-лошо. За това се препоръчва включването на желязосъдържащи продукти. Най-много желязо съдържа телешкото месо, след него – пуешко, заешко, свинско и говеждо, риба, яйца. Някои плодове и зеленчуци също го съдържат, но в тях той е значително по-малко и по-слабо се резорбира. Не трябва да се забравя, че някои храни значително намаляват всмукването на желязото, в частност тези съдържащи фитати /соя, зърнени храни/.

4. Важни елементи, които пазят здравето на очите са  каротеноидите- антиоксиданти лутеин и зеаксантин. В човешкия организъм те се намират в най-голяма концентрация в очите, където поддържат нормалната функция на техните клетки. Богати на лутеин и зеаксантин храни са моркови, царевица, зелени листни зеленчуци, домати, червени чушки, магданоз, картофи, зеле, авокадо, киви, броколи, тиквички, сини и лилави плодове, ананас, праскови, пъпеш.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова