Медицински услуги
0898 817 037

Храна и главоболие

hranene-glavobolieОбикновената храна е не само по-евтина и достъпна, но и по-полезна за здравето, отколкото екзотичните деликатеси. Съдържащите се в някои от тях вещества са пряк път към главоболието.

На първо място между продуктите, които предизвикват мигрена е храната, която съдържа амини /биологично активни вещества, които в началото стесняват, а след това разширяват съдовете на мозъка/. При това възниква болка. Към амините спада тираминът. Той придава вкуса и аромата на скъпите вносни сирена, шунката, пушената риба, колбасите и други месни и рибни изделия, маринади, сосове, даже в някои плодове /цитруси, ананаси, банани/, ядки.

Тираминът в организма се конкурира с един от важните медиатори в главния мозък – серотонина като го измества от рецепторите му. Нарушаване на обмяната на серотонина може да бъде причина за главоболие.

Известният на всички черен шоколад повишава настроението, защото съдържащото се в него какао участва в синтеза в мозъка на вещество, родствено на опиума – фенилетиламин. Той също може да доведе до снижаване нивото на серотонина и от там тежък мигренозен пристъп. Полезният черен шоколад е от най-честите провокатори на мигрената на любителите на хубавата храна. Така че, трябва да се консумира с мярка и защото все пак съдържа калории / дневна доза от две квадратчета/.

Кафето също може да разширява съдовете на мозъка, което предизвиква болка. В такъв случай не повече от едно кафе на ден. Кофеин има също в чая, какаото и колата. Внимавайте и с тях.

Алкохолът. Попрехвърляйки мярката вечерта ние естествено разбираме, че махмурлукът на сутринта ни е гарантиран. Но и по-умерени количества от сухо червено вино, шампанско и скъпа бира /особено тъмна/ могат да предизвикат главоболие.

Всички са чували за натриевия глутамат. Той не се съдържа само в евтиния фаст-фууд. Солидна порция от него можем да получим и в скъп ресторант. Той е любимата подправка в китайските ресторанти. По принцип глутаматът не е вреден, той е естествено сигнално вещество при предаване на сигналите в мозъка. Но не трябва да се прекалява с него / дневна доза 9 грама/. Има хора, при които дори щипка глутамат предизвиква главоболие, изпотяване, затруднено дишане. Те са около 10% от хората. Страдащите от т.нар. Синдром на китайския ресторант не само не трябва да посещават тези заведения, но и внимателно да четат състава на продуктите, които купуват /понякога глутамата се крие под името хидролизиран растителен белтък/.

У някои хора главоболието може да бъде предизвикано от нитритите. Те се използват за консервиране на месо и за да му придадат особен вкус и розов цвят.

Трябва задължително да спомена и изкуствените заместители на захарта и особено аспартама, който също може да предизвика главоболие и покачване на кръвното налягане. Ако не можете да пиете кафето и чая си без подсладител по-добре използвайте мъничко захар, стига килограмите ви и въглехидратния ви толеранс да го позволяват.

Въпреки че е малко извън темата ще спомена, че веществата на тютюневия дим стесняват съдовете и също могат да предизвикат болка.

Ако главоболието е много често, продължително, или придружено с гадене и повръщане не се бавете и направете консултация с невролог.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова