Медицински услуги
0898 817 037

Фитнес за подрастващия син

teen-boy-going-fitnessПериодът на полово съзряване на момчетата поднася на родителите немалко изненади. Една от тях е желанието за нула време да заприлича на Шварценегер и да се хвали пред приятели с бицепсите и плочките на корема. С тази цел се тръгва всекидневно по фитнеси без всякакъв план и подготовка. Както за всичко по света, и вдигането на тежести си има и обратна страна.

В този период организмът и без друго бурно расте. Костите растат по-бързо отколкото сухожилията, а мускулите – по-бързо и от костите. Неукрепналите нови мускули и връзков апарат са лесно раними. Големите натоварвания могат да доведат до разкъсвания на мускули и сухожилия с продължително възстановяване.

Първата задача е да се намери грамотен фитнес-инструктор. Той като минимум ще се поинтересува от здравословното състояние на младежа и ще му обясни, че бодибилдинг не е само вдигане на железа. За да се получи резултат, трябва да се промени начина на живот. Първите няколко тренировки трябва да се проведат с треньор. Той трябва да покаже техниката на изпълнение на упражненията и начина на подготовка за тренировката –  как трябва да се направи разгряване и да се подготвят мускулите, сърдечно-съдовата и дихателната система за натоварването. Обикновено тази въвеждаща част на тренировката не се смята за особено важна и се претупва набързо.

Инструкторът трябва да проследи дали момчето максимално правилно технически изпълнява упражненията, а не както му е удобно. При неправилна техника в най-добрият случай няма да се тренират мускулите, които трябва /или никои/, а в най-лошият са възможни травми – навяхвания, разкъсване на връзки и сухожилия, разтягане на мускули до скъсване. Особено важно е още от началото да се изпълняват упражненията правилно, защото преучването после е по-трудно.

И накрая грамотният треньор, оценявайки физическото състояние на подопечния си, ще подбере оптимална тежест и брой повторения.

На резултата от тренировките влияе целият стил на живот. Необходим е сън не по-малко от осем часа в денонощие. Жизнено необходимо е да се скъса с вредните навици – тютюнопушене, употреба на алкохол или наркотици.

Правилното хранене е от особена важност. Най-добрият вариант е петкратно хранене с три часа промеждутък между тях. Трябва да се съблюдава баланса между белтъчини, мазнини, въглехидрати. От храненето на крак особени резултати от тренировките не могат да се очакват. Без достатъчно белтък, и то животински, също.

Идеалната тренировка:

– Занимания в едно и също време;

– Оптимална продължителност – 60 минути. При по-голяма продължителност ефектът може да е обратен – мускулите да се изтощат;

– Трябва да има план за тренировката – видове упражнения и брой повторения, почивки между тях;

– Оптимална честота – три пъти седмично. При започване на занятия с фитнес първите три месеца организмът се настройва към натоварванията, за това и при най-силно желание за бързи успехи, всекидневно натоварване не трябва да се допуска.

– Добре е да се води дневник за натоварванията, как са се покачвали и до къде са стигнали. Така може да се контролира резултата и правилното построяване на тренировъчния режим.

Спортно хранене:

Не бъркайте спортното хранене с допинг. Той наистина не бива да се допуска в никакъв случай.

Обичайното хранене не може да обезпечи всичко необходимо за нуждите на усилено трениращи хора. Особено ако те се намират във възраст на усилен растеж и развитие. За допълнителният мускулен растеж е необходим допълнителен белтък. Той може да се получи от специални протеинови препарати. Ако за нуждите на обикновен човек е достатъчен един грам белтък на килограм тегло, за занимаващите се със спорт и желаещи да натрупат мускули е необходимо тройно повече. Но само един протеин не е достатъчен. При занимания със спорт витамини и минерали се изразходват 2-3 пъти повече. Всички тези добавки е добре да се приемат от спортни препарати, защото в тях  са подбрани тези вещества, които се изразходват най-много при спорт.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова