Медицински услуги
0898 817 037

Истината за фитоестрогените

soiaВ хранителните добавки и козметиката се срещат съставки, наречени фитоестрогени. Думата „естрогени” (женски полови хормони) се омекотява от приставката „фито”. Ако се вярва на рекламата те могат всичко. Благотворно влияят върху кожата и космените фоликули. От кожата изчезват сухостта и отпуснатостта и тя става по-еластична. Забавят стареенето, предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания, остеопорозата, даже болестта на Алцхаймер. Изчезват оплакванията, предизвикани от хормоналните преустройства на климакса. Колко истина има в това?

Фитоестрогените не са хормони на растенията. В човешкия организъм те могат да действат не само като естрогени, но и като антиестрогени. Възникват въпроси относно безопасността им. Ако действително имат хормоноподобно действие, то колко е изразено то и дали не може да доведе до развитие на злокачествени тумори на матката и млечните жлези? Като добавка към тези въпроси от време навреме се появяват съобщения, че някои пестициди, консерванти в козметичните продукти и слънцезащитни средства са опасни, защото имат естрогеноподобно действие.

В края на миналия век е забелязано,  при  жителите на Юго-Източна Азия е значително по-ниска смъртността от сърдечно-съдови заболявания. При жените по-рядко се среща рак на млечната жлеза и по-слабо се проявяват неприятностите на климакса. Тези особености са отдадени на значителната употреба на соя, която съдържа вещества, по структура нападабяващи естрогени. Разбира се, не може да се свързва този факт само с един продукт, трябва да се отчитат особеностите на начина на живот като цяло.

Класически пример за влиянието на фитоестрогените върху млекопитаещите е „детелиновата болест” у овцете и други пастбищно отглеждани животни. Овцете, хранещи се преимуществено с детелина от вида Trifolium subterraneum често възниква безплодие и други нарушения на репродуктивната функция. Изяснило се, че за това са виновни изофлавоните, които имат хормоноподобно действие върху овцете.

Няколко вида вещества могат да действат като слаби естрогени и антиестрогени. Това са изофлавони, куместани, лигнани, микоестрогени. Те приличат по структура на 17-бета-естрадиол, основния женски полов хормон. Холмоните действат като се свързват с рецепторите върху повърхността на клетките. По силата на химическото си сходство фитоестрогените са способни да се свързват със същите рецептори, както и естрогените, но ефектът им 0,001-0,2, ако ефектът на естрогените се приеме за 100. Те по-скоро пречат, отколкото помагат на естрогените. При техен дефицит могат слабо да активират рецепторите, а при излишък – да се конкурират с естрогените за рецепторите. Дали фитопрепаратите могат да оказват балансиращо действие е неясно.

За сега най-изучени са фитоестрогените на соята. На първо място изофлавоните генистеин и дайдзеин. Глицитеин се натрупва предимно в соевите кълнове. Изофлавоните в растенията са във вид на гликозиди – съединени със захари. В червата под действието на чревните микроорганизми гликозидите се разпадат на захарен и незахарен компоненет. Гликозидите практически не са способни да предизвикат естрогенен ефект. Активността на незахарната част е не много по-висока. Най-съществен ефект в естрогенното действие внася екволът – продукт на по-нататъшното разпадане на дайдзеина. По стуктура той най-много напомня естрадиола.

Повечето от експелиментите показват, че диета обогатена със соеви продукти, както и приема на стандартизирани соеви екстракти, не оказват забележим ефект върху репродуктивната функция на жените. Относно протичането на климактеричния период има данни, че соева диета намалява горещите вълни с 45%. Но в същото изследване се оказало, че две трети от ефекта се е дължал на плацебо. Има някои данни за влияние върху липидния профил с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, за забавяне на развитието на остеопорозата. Всички изофлавони са антиоксиданти и могат да неутрализират активните кислородни радикали. Възможно е да забавят растежа на злокачествените тумори и да намаляват вероятността за раково прераждане на клетките, но за да се разчита само на това няма достатъчно данни.

Повечето фитоестрогени действат като слаби антиандрогени – намаляват влиянието на мъжките полови хормони. Това действие се използва при акне, когато излишъкът от андрогени стимулира прекалено продукцията на мастните жлези в кожата, и хормонозависимо оплешивяване. Най-ефективни се оказват еквол и генистеин, също и продукта на микробния метаболизъм на лигнана в червата – ентеролактон.

Има ли полза от фитоестрогените в състава на козметиката? За разлика от стероидните хормони фитоестрогените не се всмукват през кожата и не оказват ефекти по този път. По принцип, веществата съдържащи се в растителните екстракти са слабоефективни, а основната част от съединенията с естрогеноподобна активност се образуват в червата, не може да се очаква някакви изразени ефекти от фитоестрогени, нанесени върху кожата. Освен специфичното действие при акне и оплешивяване.

Следователно фитоестрогените могат да принесат някакво благотворно действие на женския организъм, но не можем да очакваме чудеса. Не трябва да се увличаме по тяхната употреба, както и с всички биологически активни вещества, но и да се страхуваме от тях няма причини.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова