Медицински услуги
0898 817 037

Как да преживеем горещините в града?

gorestina-gradТрудно за организма време обикновено се смята зимата. Но медиците са убедени, че най-много го затрудняват продължителните горещини.

Горещото време е изпитание за всички системи на организма. На първо място е системата за терморегулация.

За да понижи своята вътрешна температура организмът усилва потоотделянето. Чрез изпарението на водата се отделя излишната топлинна енергия. Засиленото потене включва цяла каскада последователни реакции.

За да усили отделянето на топлина се разширяват кожните кръвоносни съдове. Това може да доведе до понижаване на кръвното налягане и колапс.

Организмът се обезводнява. Кръвта се сгъстява, вероятността за образуване на тромби се увеличава /главна причина за инфаркти и инсулти/. Нарушава се кръвоснабдяването /снабдяването с кислород/ на всички органи, включително сърцето и главния мозък. Поради тези промени са възможни сърдечни кризи, световъртеж, пулсиращо главоболие. Може да възникнат проблеми с бъбреците, особено у хора, които вече имат бъбречни заболявания /камъни в бъбреците или нефролитиаза/.

Заедно с потта се губят и микроелементи, което нарушава функцията на мускулите /и сърцето/. За това в горещините изпитваме апатия и нежелание да се движим много.

Препоръката да се пият повече течности е в сила, но внимателно при хора със сърдечни и бъбречни заболявания. Обилното пиене на течности води до увеличение на обема на циркулиращите в организма течности. А това е допълнително натоварване на сърцето и бъбреците.

Разбираемо е, че продължителната работа при авариен режим изтощава резервите на организма. И продължителните горещини водят както до изостряне на хроничните болести, така и до възникване на нови. Най-уязвимата група са възрастните хора. Поради възрастовите промени в терморегулацията те могат дълго време да не усещат горещината и жаждата. Заради това с тях по-често се случват топлинни удари, които не рядко завършват с припадъци и дори смърт.

Обезводняването забавя извеждането на лекарствата от организма, те могат да се натрупват и да променят действието си. В горещо време някои медикаменти /съдови и диуретични/ могат да предизвикват неочаквани реакции. За това тяхната дозировка трябва да се преразгледа от лекуващият лекар.

Простудите в горещините настигат хората не по-рядко отколкото през влажните сезони. Те се провокират от климатици, течения, ободряващ душ, напитки от хладилника и сладолед. При преохлаждане се активизират огнища на хронични инфекции, имунитетът намалява. Простудите протичат по-тежко, по-често дават усложнения. По-чести са и фарингитите поради прашния с много изгорели газове въздух.

Как да оцелеем в горещините?

–  По възможност престоявайте в помещение с климатик /но…разликата между стайната и външната температура не трябва да надвишава 10 градуса – рязкото преминаване от много хладно в значително по-горещо място е много голямо натоварване за сърдечно-съдовата система/;

–  Излизайте или рано сутрин /до 11 часа/ или след 18 часа;

–  Правете покупките си в супермаркети;

–  Пийте чиста питейна или минерална вода – поне 2 литра. Избягвайте сладките газирани и съдържащите много кофеин напитки. Дали са ви достатъчни течностите може да проверите по вида на вашата урина – ако е тъмна, това е указание за приемане на недостатъчно течности.

–  По-често измивайте кожата на тялото си;

–  Избягвайте синтетичните материи. Дрехите трябва да са светли и от естествени тъкани. Винаги носете шапка, когато излизате на слънце;

–  Съгласувайте с личния си лекар приема и дозировката на лекарствата си. В горещо време могат да променят своето действие диуретиците, противовъзпалителни нестероидни средства, препарати за понижаване на кръвното налягане, антибактериални, противопаразитни и противовирусни препарати, антибиотици. Уверете се, че съхранявате своите лекарства при правилния температурен режим.

Тези прости правила ще ви помогнат да преживеете горещото време с минимални здравни рискове и да се радвате на възможностите на лятото.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова