Медицински услуги
0898 817 037

Не съм враг на гърба си

bolki-v-garbaЕдва ли има човек над тридесетте, който да не е усетил неприятната болка в гърба. Виновни са и целодневното седене пред компютъра, неудобната възглавница, не винаги правилно подбраният спорт. И много други съвсем дребни фактори, които не забелязваме. Ако редовно и „безпричинно” ни боли гърбът, добре ще бъде да анализираме своето ежедневие. Не е чудно, ако там се крият и причините.

1. Носим раница или чанта само на едно рамо. Всеки втори го прави без да забелязва как бавно си нарушава стойката и си натоварва гърба. Несиметричното натоварване на раменния пояс води до неравномерно разпределение на натоварването по гърба, с по-силно напрежение на едни структури и отслабване на други. С времето това води до мускулен дисбаланс и изкривявания с поява на болки и спазми в мускулите. Алтернативата е раница, която се носи на двете рамена и не много ниско.

2. Неправилно подбрани обувки. Те могат да провокират болки в гърба, колкото и парадоксално да звучи. Нашият организъм е цялостен механизъм и ако стъпалата се намират в принудително неудобно деформирано положение, напрежението и механичния дисбаланс се предава по лостовата система нагоре към гърба. За предпочитане е да даваме предпочитание на комфорта и здравето, а не на модата. Ако почти всеки би си избрал подходящия размер, то с височината на токовете това не е така. Ходенето с модерните в момента ужасяващо високи и тънки токчета се заплаща почти винаги с деформации и болка. Често с падания и травми. Положението на стъпалата в обувките е нефизиологично, центърът на тежестта на тялото се измества. За да се компенсира натоварването и да се съхрани баланса се налага да се промени положението на всички прешлени, органи и кости. В едни органи и мускули напрежението се увеличава, в други намалява, стигайки дори до атрофия. Ако се носят постоянно високи токчета, тези промени стават хронични и никакви вълшебни стелки няма да помогнат. Ще се появят спадане на напречните сводове на стъпалата, протривания, деформации, сколиоза, нарушаване на кръвообращението в подбедриците, разширени вени. Но и плоските подметки за градските жители, които ходят по твърди покрития, не са особено подходящи. Те не дават достатъчно опора. Подходящата височина варира между 2 и 4 сантиметра, за да може стъпалото да използва ресорните възможности на сводовете си. Подметките е необходимо да бъдат меки и еластични, глезените да са добре фиксирани. А високите токчета да ги оставим за официални случаи. Ако те са по-високи от 6 см могат да се носят не повече от 2 часа.

3. Неподходящи занимания с йога. В йогата няма резки движения и тежести и често хора с проблеми в опорно-двигателния апарат я избират за свой спорт. Но някои асани могат да окажат не малко натоварване върху гръбначния стълб и ако се изпълняват неправилно да причинят вреди върху здравето. Грамотното разтягане трябва да бъде равномерно по двете страни на тялото. Но при хора със сколиоза тонусът на мускулите е неравномерен и съществува риск да се преразтегни мускул, който и без друго е в хипертонус. Колкото до позите с глава надолу, с големи огъвания на гръбначния стълб особено назад, те са по принцип нефизиологични. Голямото разтягане на фасции и връзки често предизвиква травми. Стига се и до притискане и увреждане на съдове и нерви. Като се добави и продължителното статично напрежение без движение в нефизиологична поза здравето остава доста далече. Търсете грамотни инструктори, които не искат от вас чудеса.

4. Неправилно вдигане на тежести. Никога не вдигайте тежести като се наклоните към тях. В това положение тежестта, която натоварва кръстния отдел на гърба, превишава 20 пъти реалната тежест, която вдигате. Първо приклекнете и тогава вдигайте. В противен случай ще се появят болки в гърба, дископатии, спадане на вътрешните органи.

5. Неправилно оборудвано работно място. За опорно-двигателния апарат е по-добре столът да има лек наклон напред, а за да не се пързаляме – под краката да има също наклонена опора. Коленните и тазобедрени стави да са под ъгъл близък до правия, а лактите да лежат върху бюрото без да се навеждаме или да вдигаме рамене нагоре, включително ръката, която работи с мишката. Тя не трябва да виси, защото ще натоварва шийния отдел на гръбначния стълб.

6. Неудобно място за спане. По-голяма част от живота си човек прекарва в обувките и в леглото си, за това и двете трябва да бъдат удобни. Задължително трябва да се изключат походните легла. Те са неустойчиви, много меки и поддържат неправилно положение на тялото. Не са за предпочитане много меките, както и много твърдите матраци. Изберете нещо средно. Тези които заемат формата на тялото също не са за препоръчване, много е вероятно те да не могат да поддържат правилна поза. Възглавницата трябва да поддържа врата като продължение на гръбнака в права линия без огъване.

Нашето здраве и добро самочувствие често се крият в малките неща, на които не обръщаме внимание. Но те се натрупват и с годините могат да ни вгорчат живота. А е толкова лесно да ги коригираме навреме преди да ни навредят.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова