Медицински услуги
0898 817 037

Важни правила за употребата на белтъчини

how-many-calories-in-eggsТези, които искат да намалят теглото си не трябва да се страхуват да употребяват в храната си белтъчини: месо, риба и морски дарове, яйца, млечни продукти. Те са ценна храна, безусловно необходима за здравето на организма ни. Белтъчните продукти ще помогнат за отслабване без глад, те за дълго създават чувство на ситост, подхранват мускулите и подобряват тонуса на кожата. Но не трябва да се увличаме. Изцяло белтъчна диета е нежелателна и даже опасна за здравето. В храната задължително трябва да присъстват въглехидрати и мазнини, без които организмът не може нормално да функционира. Как да балансираме съдържанието на белтъчини в диетата без резки ограничения и последствия за здравето?

Съобразявайте се с индивидуалната нужда от белтък. Съгласно нормите за хранене тя е 1 грам белтък на 1 килограм телесна маса. Тази потребност може да се увеличи в периода на оздравяване след тежко боледуване, тежки хирургични интервенции и травми, по време на бременност, при интензивни спортни занимания даже може да се удвои. Ако имате излишно тегло също може леко да увеличите белтъците, като снижите общата калорийност на менюто. Повишеното съдържание на белтъчини способства за поддържане на стабилно ниво на метаболизма.

55-60% от употребяваните белтъчини трябва да бъдат от животински произход. От двадесетте аминокиселини, от които се състоят всички белтъчни молекули, осем са незаменими: те не се синтезират в организма и трябва да се приемат с храната. В отличие от месото, яйцата, млечните продукти, богатите на белтъци продукти  от растителен произход  имат недостатъчно балансиран аминокиселинен състав – поне една от незаменимите аминокиселини липсва. И ако вие сте от тези, които „никого не ядат” обръщайте внимание на това.

Започвайте деня с белтъчна закуска. Белтъчната храна засища добре и е най-ефективна в това отношение в първата половина на деня. С подобна закуска човек още от сутринта може да контролира чувството на глад и да не преяжда на обяд и вечеря. За да се счита закуската за белтъчна в нея трябва да има не по-малко от 30% белтъчини.

Яжте различни белтъчни продукти. Това е ключ към успешно снижаване на теглото и добро самочувствие. Не трябва да се храните само с пилешки гърди. Има много белтъчни продукти, и растителни, и животински, които може да съчетавате. Това не противоречи на вашата физиология.

Съобразявайте се с усвояемостта на белтъците. В състава на растителните продукти има много фибри и други вещества, които пречат на пълноценното им усвояване. Следователно порция некалорични растителни продукти трябва да бъде по-голяма – 150-200 грама.

Хранете се рационално, разнообразно и балансирано, поддържайте правилната психологическа настройка и резултатът няма да закъснее, без да заплатите за него цената на здравето си.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова