Медицински услуги
0898 817 037

Сънят изчиства мозъка от токсините

9016ff238e43ede5e933d6378004Невролозите от Университета Рочестър за първи път успяха да намерят научно обяснение на жизнената необходимост от сън за главния мозък. Оказало се, че сънят играе основна роля в поддържането на метаболитната хомеостазa (постоянството на вътрешната среда) – по време на сън тъканите на мозъка се самоочистват  от токсичните странични продукти от клетъчната активност, натрупали се по време на бодърстване.

Новото откритие е основано на предшестващата им работа – през миналата година те откриха съществуването в главния мозък на по-рано неизвестна система за очистване на тъканите от продуктите на тяхната жизнена дейност, наречена глимфатична. Тя представлява мрежа от канали, по които с голяма скорост циркулира гръбначномозъчна течност (ликвор), разположена е около кръвоносните съдове и е образувана с помощта на клетките на невроглията, наречени астроцити (съвкупност от вспомагателни клетки в мозъка). Установено е, че глиалните клетки контролират потока на ликвор чрез канали в своите мембрани, в които се намират пропускащи вода белтъци – аквапорини. Тези белтъци помагат да се движи течността през мозъчните тъкани.

Предполагайки, че транспорта на ликвор през мембраните изисква много енергия и следователно мозъкът не е способен паралелно да осъществява и процесите на очистване, и обработката на сензорната информация, учените решили да изяснят променя ли се активността на глимфатичната система по време на сън.

Работейки с моделни животни изяснили, че по време на сън през мозъка преминава значително по-голям обем ликвор, отколкото по време на бодърстване. Глиалните канали, по които преминава гръбначномозъчната течност стават със 60% по-широки.

Още едно важно откритие станал фактът, че по време на сън благодарение на активната работа на глимфатичната система, тъканите на мозъка се очистват и от бета-амилоидния белтък два пъти по-бързо. Повече от половината от него се очиства през тази ситема. Съгласно хипотезите за възникване на Болестта на Алцхаймер главната причина за това е натрупването на бета-амилоид в мозъка във вид на плаки и последваща дегенерация и загиване на мозъчните клетки.

Високата ефективност на очистването на мозъка от невротоксични отпадни вещества на метаболизма по време на сън, извиква хипотезата, че именно дефицита на сън може да играе ключова роля в развитието не само  на болестта на Алцхаймер, но и на други неврологични и невродегенеративни заболявания.

Това не е единствената функция, която мозъкът изпълнява докато ние спим, но явно е една от най-важните. Хроничното безсъние засяга до 20% от хората по света. За това е необходимо да се намерят нови методи за борба с него. Един от тях е методът за стимулиране на мозъчната дейност чрез физиологични стимули, прилаган в Кабинета по спортна медицина „Вита Спорт Медика”.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова