Медицински услуги
0898 817 037

Физиотерапия на плажа

sport i moreВ летния сезон на отпуските всички се стремят към морския бряг. Отдихът там носи отмора и сили за цялата година. Как да го използваме разумно, за да не получим точно обратния ефект?

Къпането с морска вода се нарича таласотерапия. При допира на морската вода до кожата се образуват отрицателни йони, които тонизират организма, отмиват раздразнителността и отпадналостта. Те се сменят с отлично настроение, бодрост на духа и умствена работоспособност.

Плуването подобрява състоянието и тренира сърдечно-съдовата и дихателната система, намалява риска от появата на варикозно разширени вени, подобрява състоянието на ставите, укрепва и развива мускулите, помага за съхраняването на гъвкавостта на гръбначния стълб, усилва обмяната на веществата и имунитета, стимулира всички жизнени функции.

Най-подходящото време за къпане в морето са сутрешните часове и в късния следобед. Къпането преди сън не е добра идея – това може да наруши съня ви.

Къпете се не по-малко от 1,5 часа след умерена закуска. Ако сте похапнали стабилно на обяд, къпането трябва да е след три часа. След плуване не се нахвърляйте веднага върху храната: организмът още продължава да гори калории, използвайте този ефект пълноценно.

Прегрели от слънцето не се хвърляйте рязко във водата. Влизайте бавно, като мокрите горната част на тялото, постепенно привиквайки към температурата на водата.

След къпане се разходете по нагретия плажен пясък. Псамотерапията – лечение с горещ пясък, е известна от древни времена. Това е отлично средство за активизиране на обмяната на веществата и подобряване на кръвообращението, снемане на стреса, облегчаване на заболявания на опорно-двигателния апарат. Пясъкът е прекрасен природен масажор, дава отличен пилинг-ефект, прави кожата по-гладка.

Много полезно за кожата и нервната система е след плуване да легнете на края на прибоя, където вълните завършват своя път. Преминавайки през вас те ще масажират вашето тяло, това е отлична оздравителна процедура.

Стимулирайки имунитета, отдихът на море е отлична възможност да закалите себе си и вашите деца. Калявайте децата си в морето, а не като ги поливате със стоплена на пясъка в бутилки почти вряла морска вода. Това има точно обратния ефект.

Така прекаран отпускът ще ви зареди с бодрост и здраве за цялата година. Стига да не е гарниран с преяждане, препиване и недоспиване.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова