Медицински услуги
0898 817 037

Висококалоричната диета при затлъстяване побърква мастните клетки

a_340x255Една от причините за развитие на диабет втори тип при затлъстяване е възпалителната реакция в мастната тъкан. Ключова и много активна роля в пускането на имунния отговор играят самите мастни клетки, неправилно реагирайки на висококалорийната диета като на инфекция.Откритият механизъм дава нови възможности за профилактика на инсулинонезависимия диабет при страдащите от затлъстяване.

Установено е, че  процеса на възпалението в мастната тъкан започва с това, че прекаленото количество на мазнини и въглехидрати в храната стимулира хиперсекрецията на регулиращия енергийния обмен хормон лептин от мастните клетки. Лептина се отнася към сигналните белтъци и неговото прекалено голямо количество потиска секрецията на инсулин от бета-клетките на панкреаса и е фактор на патогенезата на диабет втори тип.

Но освен това авторите на изследването са изяснили, че хиперсекрецията на лептин заставя мастните клетки да изработват белтъците на главния комплекс на тъканна съвместимост втори клас. Той има ключова роля в развитието на имунния отговор към чуждородните антигени, което на свой ред активира собствените имунни клетки на мастната тъкан(CD4+Т-лимфоцити ), заставяйки ги да продуцират сигнални молекули гама-интерферон.

Това взаимодействие между мастните клетки и Т-лимфоцитите лежи в основата на адаптивния имунен механизъм на старта на възпалителната реакция на мастната тъкан към висококалорийна диета. По-нататък процесът се усилва чрез включване на още един участник в имунния отговор-макрофагите. Под въздействие на гама-интерферона макрофагите от втори тип, участващи в потискане на възпалението, се превръщат в макрофаги от първи тип, оказващи точно противоположно действие в процеса на имунната реакция.

Активната роля на мастните клетки в лъжливото сработване на защитния механизъм при неправилно хранене е доста неочаквана. Адипоцитите изпълняват своята функция да натрупват енергия, но реагират негативно, ако тя е твърде много и работят срещу нас.

Сега авторите на изследването се опитват да установят какви именно антигени представят белтъците на тъканната съвместимост на Т-лимфоцитите при пускането на възпалителната реакция и да видят след това потискането на тяхната експресия дали може да блокира развитието на имунния отговор в мастната тъкан. Намаляването на възпалението и да не може да доведе до избавяне от затлъстяване, но може да помогне да се избегне развитието на неговото тежко усложнение- захарен диабет.

Високото количество мазнини в храната и по друг неочакван начин влияе върху регулацията на енергийния баланс и хранителното поведение. Те предизвикват отлагането на веществото SOC-3, което блокира действието на лептина върху неговите рецептори в хипоталамуса. По този начин се провокира лептинова резистентност на специфичните рецептори и се блокира предаването на сигнала за постъпването на храна и енергия в организма. Лептиновата резистентност сега се смята за основна причина за затлъстяването, но все още няма препарати за нейното повлияване и възвръщане на чувствителността на лептиновите рецептори в хипоталамуса.

За сега единственият начин е да се храним балансирано и с мярка и да избягваме големи количества от много мазни храни.

offer-dr-qnakieva-individualna-dieta

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова